Комисията по външни отношения на Сената на Съединените щати одобри резолюция, признаваща руските действия в Украйна за геноцид.

Изявлението беше публикувано в сряда на уебсайта на комисията.

"Тази резолюция осъжда геноцида срещу украинския народ, призовава правителството на САЩ да работи с нашите съюзници за предотвратяване на бъдещи актове на геноцид и подкрепя разследванията за изправяне на тези ужасни престъпления пред правосъдието. Трябва да продължим да правим всичко възможно, за да подкрепим украинския народ в борбата му за оцеляване", каза американският сенатор Джим Риш.

Проекторезолюцията призовава Съединените щати, в сътрудничество със съюзниците в НАТО и Европейския съюз (ЕС), да предприемат мерки за подкрепа на правителството на Украйна за предотвратяване на по-нататъшни актове на руски геноцид срещу украинския народ и подкрепя трибунали и международни наказателни разследвания за търсене на отговорност от руски политически лидери и военен персонал за агресивна война, военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

Американски сенатори обвиняват Русия в геноцид с резолюция

Американски сенатори обвиняват Русия в геноцид с резолюция

Демократи и републиканци представиха в четвъртък в Сената такъв документ

Припомняме, че Канада и Нидерландия подадоха в сряда съвместна декларация за намеса в делото за геноцид на Украйна срещу Русия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага. 

Западните страни сляпо използват развиващите се държави, като ги насърчават да подкрепят изземването на руски активи и създаването на трибунал срещу Русия в рамките на Общото събрание на ООН.

Това заяви по-рано руският външен министър Сергей Лавров на международния форум "Примаковски четения". Той отбеляза, че съгласно Устава на ООН само Съветът за сигурност може да взема такива решения.

През март, Международният съд на ООН в Хага получи писмените възражения на Русия срещу приемането на временни мерки по жалбата на Украйна.

Украйна обвинява Русия в геноцид  пред Съвета за сигурност

Украйна обвинява Русия в геноцид пред Съвета за сигурност

Ежедневно, ако не и ежечасно се извършват престъпления, заяви украинският представител

Киев поиска от съда да изиска от Русия незабавно да прекрати военните действия, още преди да реши дали те нарушават Конвенцията за геноцида. Москва твърди, че съдът не е компетентен да разглежда спора за използването на сила в Украйна.

Според Русия, действията ѝ се основават на правото на самозащита и правото на нациите на самоопределение, залегнали в Устава на ООН. В документа не се посочва кой народ е упражнил правото на самоопределение в ЛНР и ДНР обаче.

Лавров: Западът използва ООН за създаване на нелегитимен трибунал срещу Русия

Лавров: Западът използва ООН за създаване на нелегитимен трибунал срещу Русия

Общото събрание на ООН било дискредитирано