Група сенатори демократи и републиканци представиха в четвъртък в Сената на САЩ проекторезолюция, която признава действията на Русия в Украйна за геноцид, съобщи The Hill. 

Изданието коментира, че това е по-скоро символичен, но и мощен сигнал за двупартийна подкрепа за САЩ и международната общност да се сложи край на насилието и да държат извършителите отговорни.

Резолюцията се ръководи от сенатори от комисията по международни отношения.

Припомня се, че международната общност документира множеството руски злоупотреби, които представляват военни престъпления в цяла Украйна. Време е Съединените щати и светът да го признаят като такъв, пишат вносителите.

Канадският парламент обвини Русия в геноцид

Канадският парламент обвини Русия в геноцид

След като преди седмици премиерът Трюдо направи същото

Резолюцията също така подкрепя организирането на трибунали и международни наказателни разследвания, които да държат руски политически лидери и военен персонал отговорни за агресивна война, военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

"Русия се опитва да унищожи не само хората и сградите на Украйна, но също така те се опитват да премахнат украинския език, украинската история и украинската култура, се казва в изявление. Това е геноцид. Светът трябва да признае този факт и отговорните трябва да понесат отговорност.

Освен това резолюцията призовава САЩ, заедно с НАТО и Европейския съюз да "подкрепят правителството на Украйна за предотвратяване на по-нататъшни актове на руски геноцид срещу украинския народ".

Зеленски: Случилото се в Буча е геноцид

Зеленски: Случилото се в Буча е геноцид

Москва отхвърли обвиненията, а снимките определи като фалшификат

Припомняме, че Украйна вече обяви руските действия за геноцид и поиска международен съд. Канада също обяви случващото се за геноцид.