Канадската камара на общините в сряда обяви действията на Русия в Украйна за "геноцид", съобщи The Hill. Като мотиви за решението са изброени редица престъпления, сред които убийства на цивилни, отвличане на деца, изтезания и изнасилвания.

Депутатите единодушно одобриха мярката, според която има "достатъчни доказателства за системни и масови военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени срещу народа на Украйна".

В предложението се посочва, че действията се извършват по указание на руския президент Владимир Путин чрез неговите въоръжени сили.

И премиерът на Канада: Ставащото в Украйна е геноцид

И премиерът на Канада: Ставащото в Украйна е геноцид

Позиция на Джъстин Трюдо

Канада се присъедини към други западни страни в прилагането на сурови санкции срещу Русия за нейните действия, като също така предоставя помощ на Украйна, тъй като руската война продължава третия месец.

Резолюцията на Канада идва и седмици след като президентът Байдън каза, че действията на Русия са "геноцид" и нарече Путин "военен престъпник".

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза по-рано този месец, че е "абсолютно правилно", че повече хора използват термина геноцид, за да опишат руската война.

Хиляди украинци загинаха по време на конфликта, като много повече все още са в капан в разкъсаните от война региони.

Украинските власти настояват за хуманитарни коридори, за да могат гражданите да избягат от градове като Мариупол, който беше подложен на ожесточени руски атаки в продължение на седмици.

Русия обвинява Украйна за липсата на хуманитарни маршрути, но Украйна казва, че Русия е насочена към тези, които доставят помощ в Украйна, и цивилни, които се опитват да избягат от страната.

Съдът в Хага разследва геноцид в Украйна

Съдът в Хага разследва геноцид в Украйна

Но за събития от 2013 година насам

Войната предизвика най-голямата миграционна криза в Европа след Втората световна война, като повече от пет милиона украинци напуснаха страната си.

Припомняме, че по-рано през април,  премиерът на Канада Джъстин Трюдо вече определи войната в Украйна като "геноцид".

Това се случи само ден, след като президентът на САЩ Джо Байдън направи същото.