Западните страни сляпо използват развиващите се държави, като ги насърчават да подкрепят изземването на руски активи и създаването на трибунал срещу Русия в рамките на Общото събрание на ООН. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на международния форум "Примаковски четения", съобщава ТАСС.

Той отбеляза, че съгласно Устава на ООН само Съветът за сигурност може да взема такива решения.

"Ето защо, когато Западът промотира резолюция за репарациите преди около месец, те предоставиха много интересни аргументи на развиващите се страни. Развиващите се държави, към които се обърнаха, заявиха, че това не е легитимно, защото Общото събрание само приема препоръчителни резолюции и не може да декларира, че ще конфискува държавни активи на суверенна страна членка на ООН. Отговорът беше следният: не, не, не, става дума само за морална и етична оценка на действията на Русия", изтъкна Лавров.

Русия съветва Франция първо да създаде трибунал за собствените си престъпления

Русия съветва Франция първо да създаде трибунал за собствените си престъпления

Москва е възмутена, че Париж продължава да си затваря очите за беззаконието на киевския режим

"С други думи, те се опитват да убедят колебаещите се, че това ще бъде просто политическо изявление и те (западните страни - б.р.) ще свършат цялата работа, за да създадат механизъм за изземване на активите на Русия и осигуряване на репарационни плащания извън ООН", отбеляза още руският първи дипломат.

По негови думи ООН се използва сляпо. Те сега се опитват да направят същото по отношение на идеята за създаване на международен трибунал срещу Русия, предупреди той.

Франция, заедно с ЕС, създава трибунал за войната с Украйна

Франция, заедно с ЕС, създава трибунал за войната с Украйна

Париж готов да помага както на Украйна, така и на Международния наказателен съд

Лавров подчерта, че подобно решение е "юридически нищожно" и не може да налага задължения нито на Русия, нито на друга страна.

Това просто дискредитира Общото събрание на ООН, обобщи той.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще работи с ООН за създаването на трибунал за разследване и преследване на военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Ден по-късно обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че всеки опит за създаване на съд за военни престъпления на Русия няма да има никаква легитимност и ще бъде осъден от Москва.

ЕК иска спецсъд да разследва престъпленията на Русия в Украйна

ЕК иска спецсъд да разследва престъпленията на Русия в Украйна

ЕС търси законни начини да използва замразените руски активи в помощ на Киев