Всеки опит за създаване на съд за военни престъпления на Русия няма да има никаква легитимност и ще бъде осъден от Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Предупреждението му идва, след като вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще работи с ООН за създаването на трибунал за разследване и преследване на военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Песков подчерта, че руските следователи работят ежедневно, за да регистрират всички военни престъпления, извършени от украинските власти, включително тези, извършени от 2014 г. насам, съобщава "Ройтерс".

Франция, заедно с ЕС, създава трибунал за войната с Украйна

Франция, заедно с ЕС, създава трибунал за войната с Украйна

Париж готов да помага както на Украйна, така и на Международния наказателен съд

"Нашите следователи вършат много тежка и усърдна работа, за да документират всички престъпления на киевския режим. Тази работа се извършва ежедневно, почти ежечасно", посочи говорителят на Кремъл.

Според него е "много важно към това да добавим цялата информация и данни за престъпленията, които са извършени от режима от 2014 г. насам и на които, за наше съжаление, не сме видели критичен отговор от т.нар. колективен Запад".

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

Открити са доказателстваза това в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми