В Украйна са били извършени военни престъпления. Това е заключението на независимата анкетна комисия на ООН за страната, направено въз основа на доказателства, събрани от четири украински региона, съобщава "Ройтерс".

"На базата на доказателствата, събрани от Комисията, тя заключи, че в Украйна са извършени военни престъпления", заяви Ерик Мьосе пред Съвета по правата на човека в Женева.

Изявлението му идва след проведени разследвания в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми, където комисията посети 27 населени места и разпита повече от 150 жертви и свидетели.

Разследването беше започнато през май, когато върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет обвини Русия в "незаконни убийства", наред с други престъпления.

"Бяхме поразени от големия брой екзекуции в районите, които посетихме. В момента комисията разследва подобни смъртни случаи в 16 града и населени места", обясниха следователите.

Международният наказателен съд изпраща още експерти в Украйна

Международният наказателен съд изпраща още експерти в Украйна

Съдът разследва и принудително депотирани в Русия

Те също така са открили доказателства и за други престъпления, извършени от руските сили, като побои, използване на електрошок и насилие, основано на пола. Разследват се и два случая на малтретиране на руски военнослужещи от украински войници.

По-рано днес главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан обяви, че ще изпрати допълнителни служители в Украйна, за да разследват военни престъпления.

Членове на екипа му ще заминат за Украйна следващата седмица, за да разследват твърденията за военни престъпления в източната част на страната.

В последната седмица украинските власти откриват множество масови гробове край Изюм, след като си върнаха този град. Множество са сравненията между Изюм и Буча.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска вече Международният наказателен съд (МНС) да може да разследва предполагаемото клане в източния украински град Изюм.

Зеленски настоя пред ООН Русия да понесе "справедливо наказание"

Зеленски настоя пред ООН Русия да понесе "справедливо наказание"

Той призова за създаването на специален военен трибунал