Русия трябва да понесе "справедливо наказание" за нахлуването си в Украйна. Това заяви президентът Володимир Зеленски пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщава Би Би Си.

В предварително записано видео украинският лидер призова за създаването на специален военен трибунал и подробно описа предполагаемите военни престъпления от Русия. Той също така изложи "формула", включваща повече военна подкрепа и наказване на Русия на световната сцена.

Руският президент Владимир Путин по-рано обяви частична мобилизация и повика 300 000 резервисти за служба. Този ход предизвика протести в десетки руски градове. Зеленски посочи, че частичната мобилизация показва, че врагът му не е сериозен за мирните преговори.

Украинският лидер каза, че създаването на специален трибунал ще помогне на Москва да бъде подведена под отговорност за кражбата на територия и убийството на хиляди хора. Обръщението му в сряда получи овации от много от присъстващите на сесията.

Въпреки решението на Русия да засили военната си кампания, двете страни участваха в най-голямата размяна на пленници от началото на войната.

В обръщението си към ООН г-н Зеленски осъди руските планове за организиране на така наречените референдуми за присъединяване към Русия в окупираните райони на Украйна. Гласуването, което трябва да започне в петък, беше широко осъдено като измама от западните лидери.

Той се обърна към откриването на 445 нови гроба в Изюм, североизточен град, наскоро отвоюван от руските сили по време на мащабна украинска контраофанзива. Зеленски подробно описа твърденията за военни престъпления в града, включително срещу един мъж, за когото се твърди, че е бил кастриран и убит. Защо руските военни са толкова обсебени от кастрацията? попита той.

Думата "наказание" се появи около 15 пъти в речта на Зеленски и беше първото от неговите пет неподлежащи на обсъждане условия за мир. Русия трябва да понесе последствията за своята агресия, каза той, чрез по-нататъшни санкции и като ООН лиши Москва от мощната й роля като постоянен член на Съвета за сигурност.

Той също така призова за защита на живота на украинците и за спазване на международно признатите граници на страната. Като негово четвърто и пето условие той призова за нови гаранции за сигурност на Киев и светът да се обедини в призива за въоръжена агресия на Москва.

Борел: ЕС готви нови санкции заради референдумите

Борел: ЕС готви нови санкции заради референдумите

Мерки срещу руската агресия