Още петдесет и две тела бяха ексхумирани от открития масов гроб близо до украинския град Изюм в района на Харков. Много от тях имат следи от насилствена смърт, като счупени ребра, счупени черепи и др.

Кремъл отхвърли като лъжа обвиненията за военни престъпления в Изюм

Кремъл отхвърли като лъжа обвиненията за военни престъпления в Изюм

Сценарият бил същият като в Буча

Това изявление направи заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Евгений Йенин, цитиран от "Укринформ".

"Повече от 1000 полицейски служители участват в изпълнението на мерките за възстановяване на обществения ред и безопасност в освободените населени места в Харковска област. През изминалото денонощие сме установили контрол над 12 населени места, провеждат се реактивни действия. Откакто започнаха усилията за деокупация, установихме контрол и извършихме операции в рамките на 118 населени места с около 50 000 местни жители", каза Йенин.

Освен това Йенин разказа за ексхумираните тела близо до Изюм в района на Харков. Вече са извадени общо 168 тела, включително и на украински военнослужещи.

Ексхумирани са 146 тела от масовия гроб в Изюм

Ексхумирани са 146 тела от масовия гроб в Изюм

Предстои експертизата да докаже от какво точно са загинали

"Процедурите по ексхумация на мястото на масовото погребение продължават. Ексхумирани са петдесет и две тела, включително и на деца. Продължаваме да намираме телата със следи от насилствена смърт, а те са доста. Това са счупени ребра и счупени черепи, мъже с вързани ръце, счупени челюсти, отрязани полови органи", отбеляза Йенин.

Йенин подчерта, че кръвта на тези украинци е по ръцете на руснаците и техния лидер.

Припомняме, че на 10 септември 2022 г. въоръжените сили на Украйна освободиха Изюм в Харковска област. Градът беше под руска окупация от началото на април 2022 г.

Русия обаче отрича да има вина за смъртта на стотиците, погребани в масовия гроб. 

Международната общност призова за разследване и наказания.