146 тела на загинали вече са ексхумирани от открития край Изюм масов гроб.

Това съобщи в Telegram началникът на регионалното военно управление на Харков Олег Синегубов, цитиран от "Укринформ".

"Ексхумацията на телата на жертви от масово гробище в Изюм продължава. През това време вече са ексхумирани 146 тела, повечето от които са цивилни, включително две деца. Някои от загиналите имат следи от насилствена смърт, а има тела със завързани ръце и следи от изтезания.При загиналите са установени и минно-взривни наранявания, осколки и прободни рани", се казва в съобщението.

Всички тела са изпратени за съдебномедицинска експертиза за установяване на окончателната причина за смъртта.

"Целият свят трябва да знае за ужасните престъпления на руските окупатори в Харковска област. Събраните от нас доказателства определено ще бъдат използвани в международните съдилища за наказване на военни престъпници", каза Синегубов.

Кремъл отхвърли като лъжа обвиненията за военни престъпления в Изюм

Кремъл отхвърли като лъжа обвиненията за военни престъпления в Изюм

Сценарият бил същият като в Буча

Припомняме, че по-рано днес Кремъл отхвърли като "лъжа" обвиненията, че руските сили са извършили военни престъпления в украинската област Харков.

Около 450 тела - повечето от които според Украйна са на цивилни - бяха открити в масови гробове близо до Изюм, след като, след като украинските сили си върнаха контрола върху Харковска област, голяма част от която руската армия окупира в първите седмици на войната.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че на мястото са били открити доказателства за изтезания, включително са намерени тела с вързани ръце, и обвини руските войски в извършване на военни престъпления.

"Това е същият сценарий като в Буча. Това е лъжа и, разбира се, ние ще защитим истината в тази история", подчерта днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод твърденията на Зеленски.

Русия вече отхвърли обвиненията, че нейните войски са извършили военни престъпления в Буча, край Киев, след като наяве излязоха доказателства за убити цивилни, докато градът е бил под контрола на руските войски.

И Трюдо поиска разследване на масовия гроб в Изюм

И Трюдо поиска разследване на масовия гроб в Изюм

Трябва да има пълно разследване и наказания, настоя канадският премиер

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя Международният наказателен съд да разследва предполагаемото клане в Изюм.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо също призова за пълно разследване на потенциални руски "военни престъпления".