Кремъл отхвърли като "лъжа" обвиненията, че руските сили са извършили военни престъпления в украинската област Харков, съобщава "Ройтерс".

Около 450 тела - повечето от които според Украйна са на цивилни - бяха открити в масови гробове близо до Изюм, след като, след като украинските сили си върнаха контрола върху Харковска област, голяма част от която руската армия окупира в първите седмици на войната.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че на мястото са били открити доказателства за изтезания, включително са намерени тела с вързани ръце, и обвини руските войски в извършване на военни престъпления.

ISW: Изюм показа, че Буча не е аномалия

ISW: Изюм показа, че Буча не е аномалия

Украйна продължава с офанзивата си в Херсон

"Това е същият сценарий като в Буча. Това е лъжа и, разбира се, ние ще защитим истината в тази история", подчерта днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод твърденията на Зеленски.

Русия вече отхвърли обвиненията, че нейните войски са извършили военни престъпления в Буча, край Киев, след като наяве излязоха доказателства за убити цивилни, докато градът е бил под контрола на руските войски.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя Международният наказателен съд да разследва предполагаемото клане в Изюм.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо също призова за пълно разследване на потенциални руски "военни престъпления".

Украйна откри масов гроб с 440 тела в Изюм

Украйна откри масов гроб с 440 тела в Изюм

Все още Русия не е коментирала откритието