Премиерът на Канада Джъстин Трюдо повтори призивите за пълно разследване на потенциални руски "военни престъпления" в забележки пред репортери в неделя, съобщи АП.

Коментарите му следват неотдавнашните разкрития на масов гроб със стотици тела в Украйна, които са били измъчвани. Трюдо каза на пресконференция в Англия, че действията на Русия "ясно включват военни престъпления".

Тела с вързани ръце са открити в масовия гроб в Изюм

Тела с вързани ръце са открити в масовия гроб в Изюм

Всички трупове ще бъдат изследвани

"Обединеното кралство и Канада застават в подкрепа на Украйна срещу незаконните действия на Русия, които все по-ясно включват военни престъпления - независимо дали мислим за това, което открихме в Буча, или за откритията на масови гробове в други територии от Украйна, каза Трюдо. Трябва да има пълна отчетност на Русия, трябва да има подходящо разследване и прозрачност", добави той.

Трюдо каза, че президентът на Русия Владимир Путин, неговите поддръжници и руската армия "трябва да бъдат държани отговорни за жестокостите, които са извършили и продължават да извършват Украйна".

Масовите гробове близо до североизточния град Изюм, наскоро отвоюван от руските сили, изглежда е един от най-големите подобни, открити в Украйна. На някои тела са открити счупени крайници и въжета около вратовете им.

Украинският президент Володимир Зеленски във видео на 16 септември каза, че на мястото са открити повече от 440 гроба, но броят на жертвите все още не е известен.

Гутериш иска международно разследване на клането в Изюм

Гутериш иска международно разследване на клането в Изюм

Песимизъм за войната в Украйна и иранската ядрена програма изрази генералният секретар на ООН

Припомняме, че по-рано днес  генералният секретар на ООН Антонио Гутериш настоя Международният наказателен съд (МНС) да може да разследва предполагаемото клане в източния украински град Изюм.