Международният наказателен съд (МНС) да може да разследва предполагаемото клане в източния украински град Изюм. 

Такива надежди изрази генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в интервю за FRANCE 24 и RFI, в което основно обсъжда войната с Украйна и хода на преговорите по иранското споразумение. Той направи изявлението два дни преди началото на 77-ата Генерална асамблея на ООН в Ню Йорк.

"Страхувам се от военна ескалация, каза Гутериш в отговор на въпрос за посоката, която вероятно ще поеме войната в Украйна. Перспективите за мирни преговори са много далечни. Украинците и руснаците смятат, че могат да спечелят войната и не виждам никаква възможност за започване на сериозни мирни преговори в краткосрочен план.

Украйна откри масов гроб с 440 тела в Изюм

Украйна откри масов гроб с 440 тела в Изюм

Все още Русия не е коментирала откритието

Единственото положително развитие през последните шест месеца, според Гутериш, е споразумението от юли за украинския и руския износ на зърно и торове.

Припомняме, че по-рано тази седмица украинските власти съобщиха, че са открили 440 тела в гора близо до град Изюм. Те казаха, че повечето от убитите са цивилни и че мястото доказва военни престъпления, извършени от руските сили, които са окупирали района в продължение на месеци.

Русия отрича да е атакувала цивилни или да е извършила военни престъпления.

Изюм е град в южната част на Харковска област, който руската армия превзе в началото на април. Градът имаше голямо стратегическо значение за настъплението на руските войски в Донецка област.

На 10 септември украинските войски навлязоха там по време на мащабно контранастъпление. Руската армия заяви, че в резултат на "прегрупиране" е изтеглила войските си от града.

Относно ядрената сделка с Иран от 2015 г., която беше дълбоко замразена, след като тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от споразумението, Гутериш разкри, че преди две седмици той е бил "убеден, че сме на път да постигнем споразумение. Но след това нещата станаха по-сложни", призна той.

Съвместният всеобхватен план за действие (JCPOA) от 2015 г., според Гутериш, "бе един от най-големите дипломатически успехи през последните години и е голям срам, че САЩ се оттеглиха от него". Повече от седем години по-късно Гутериш подчерта, че "наистина е жизненоважно да се върнем към това споразумение".

Белият дом с нови обвинения към Иран за ядрената сделка

Белият дом с нови обвинения към Иран за ядрената сделка

Напрежение между Техеран и Белия дом

Припомняме, че върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел вече призна, че преговорите за връщане на Иран и САЩ обратно в ядрената сделка, са в застой. Борел заяви, че в момента не може да предложи нищо друго, за да изведе сделката от задънената улица.