Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че според него е малко вероятно в близко бъдеще да се постигне споразумение за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) поради позицията на Техеран, обобщи АП.

"Отговорът на Иран на предложението на Европейския съюз е стъпка назад, така че постигането на споразумение в близко бъдеще е малко вероятно", заяви американският държавен секретар на съвместна пресконференция с мексиканския външен министър Марсело Ебрард.

Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на ядрена сделка

Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на ядрена сделка

Това е най-острата критика, която Вашингтон е отправял досега

"Не мога да ви дам срокове, мога само да ви кажа отново, че Иран изглежда или не желае, или не може да направи необходимото за постигане на споразумение", добави Блинкен.

Миналата седмица в събота Германия, Франция и Великобритания изразиха "сериозни съмнения" относно искреността на Иран в стремежа му да поднови ядреното споразумение и предупредиха, че позицията на Техеран застрашава перспективите на сделката.

Берлин, Париж и Лондон предупредиха, че Иран "продължава да изгражда ядрената си програма отвъд всякакво правдоподобно оправдание за нейния граждански характер".

Иранското външно министерство нарече изявлението "неконструктивно" и "достойно за съжаление".

Иран очаква гаранции от САЩ по ядрената сделка

Иран очаква гаранции от САЩ по ядрената сделка

Настоява и МААЕ да прекрати разследването си

Предишният президент на Съединените щати Доналд Тръмп едностранно изтегли САЩ от JCPOA през 2018 г. и поднови антииранските санкции, включително върху петролния сектор, което накара Техеран постепенно да се оттегли от някои от условията на сделката. Настоящият президент на САЩ Джо Байдън заяви готовност да се върне към споразумението при определени условия.

Иран, Великобритания, Германия, Китай, Франция и Русия проведоха няколко кръга от преговори във Виена, за да възстановят ядрената сделка. САЩ не участват пряко в тях.