Министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир-Абдолахиан настоя Вашингтон да предложи по-стабилни гаранции за облекчаване на санкциите в преговорите за възраждането на иранската ядрена сделка, съобщи al-monitor.com.

"Решени сме да постигнем трайно споразумение", заяви Амир-Абдолахян на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Москва.

Той се позова на официален отговор на САЩ на коментарите на Иран относно изготвена от ЕС сделка за съживяване, но все още преглежда отговорите на САЩ.

Иран вижда шанс за ядрената сделка при реализъм от САЩ

Иран вижда шанс за ядрената сделка при реализъм от САЩ

Техеран посочи, че е в последния етап от работата

Друг труден въпрос в хода на разговорите се отнася до нерешените въпроси относно възможните военни измерения на минали ирански ядрени дейности. Иран настоява Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да прекрати разследването си и да обяви досието за затворено.

"Няма да бъде приемливо за нас, че дори след връщането на всички страни към споразумението, агенцията продължава да отправя неоснователни обвинения срещу Иран, каза Амир-Абдолахян, като призова МААЕ да се освободи от политическо поведение и се концентрира върху техническите си задължения.

След получаването на отговора на САЩ на проекта на ЕС, някои ирански медии и официални лица изразиха нарастващ песимизъм.

"Тъй като Иран беше сериозен за споразумение, той прие проекта на ЕС, като включи само няколко незначителни допълнителни условия. Но с реакцията на САЩ надеждите за споразумение избледняват", каза Али Ализаде, високопоставен депутат и член на Комисията по национална сигурност и външна политика на иранския парламент.

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ

Изпълнението им било невъзможно поради санкциите, наложени на Техеран

Междувременно ирански официални лица все още не са коментирали публикация на "Ройтерс", базирана на документи на МААЕ, че Техеран е започнал обогатяване с две каскади от модерни центрофуги IR-6 в подземното ядрено съоръжение в Натанц, стъпка, която може да приближи Техеран към производството на ядрени оръжия.

"Ние сме в състояние да увеличим текущата степен на обогатяване от 60% до 93%, което означава атомни бомби, каза Есмаил Коусари, високопоставен депутат и бивш генерал от твърдолинейния Корпус на гвардейците на ислямската революция.

"Ние не преследваме това, но ако другата страна действа със закъснение, ние притежаваме способността, добави Коусари. — Сега те се нуждаят от нас.

МААЕ: Иран продължава напредъка си по ядрената програма

МААЕ: Иран продължава напредъка си по ядрената програма

Докато Западът очаква отговора на Иран за спасяването на ядрената сделка от 2015 г.

Припомняме, че на 30 август Иран обяви, че няма да приеме "прекомерните" изисквания на ядрения надзорен орган на ООН. Това заяви говорителят на Иранската организация за атомна енергия.

Смятаме исканията на МААЕ за прекомерни, тъй като изпълнението им е невъзможно поради санкциите, подчерта Бехруз Камалванди.

Той допълни, че ако наказателните мерки спрямо Иран бъдат премахнати, тогава страната ще отвърне със същото.

В последния доклад на агенцията за ядрен надзор на ООН се посочва, че Иран продължава с програмата си за обогатяване на уран.

Повече от година Иран използва центрофуги IR-6 за обогатяване на уран до 60% чистота, близка до оръжейната, в надземен завод в Натанц.

Наскоро разшири обогатяването си с машини IR-6 на други обекти. Миналия месец втора каскада IR-6 във Фордо, място, заровено в планина, започна да обогатява до 20%.

Иран и Съединените щати изглежда се приближават към споразумение за съживяване на сделката от 2015 г., която наложи ограничения върху ядрените дейности на Иран в замяна на премахване на санкциите срещу Техеран. Тази сделка се разпадна след оттеглянето на САЩ през 2018 г., което накара Иран да наруши тези ограничения едно по едно.

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Техеран ще позволи само инспекции, договорени по споразумението от 2015 г.

След повече от година непреки преговори Иран заяви, че скоро ще отговори на последните коментари на САЩ по компромисен текст, представен от Европейския съюз, който координира преговорите.