Иран няма да приеме "прекомерните" изисквания на ядрения надзорен орган на ООН. Това заяви говорителят на Иранската организация за атомна енергия, цитиран от полуофициалната информационна агенция "Тасним", съобщава "Ройтерс".

Смятаме исканията на МААЕ за прекомерни, тъй като изпълнението им е невъзможно поради санкциите, подчерта Бехруз Камалванди.

Той допълни, че ако наказателните мерки спрямо Иран бъдат премахнати, тогава страната ще отвърне със същото.

В последния доклад на агенцията за ядрен надзор на ООН се посочва, че Иран продължава с програмата си за обогатяване на уран.

Повече от година Иран използва центрофуги IR-6 за обогатяване на уран до 60% чистота, близка до оръжейната, в надземен завод в Натанц.

МААЕ: Иран засилва обогатяването на уран във Фордо

МААЕ: Иран засилва обогатяването на уран във Фордо

Използват се нови, модерни инсталации, според доклада

Наскоро разшири обогатяването си с машини IR-6 на други обекти. Миналия месец втора каскада IR-6 във Фордо, място, заровено в планина, започна да обогатява до 20%.

Иран и Съединените щати изглежда се приближават към споразумение за съживяване на сделката от 2015 г., която наложи ограничения върху ядрените дейности на Иран в замяна на премахване на санкциите срещу Техеран. Тази сделка се разпадна след оттеглянето на САЩ през 2018 г., което накара Иран да наруши тези ограничения едно по едно.

След повече от година непреки преговори Иран заяви, че скоро ще отговори на последните коментари на САЩ по компромисен текст, представен от Европейския съюз, който координира преговорите.

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти
Обновена

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти

Отмъщение на Техеран за последния доклад на ядрения надзорен орган на ООН

Сделката ще включва отмяна на голяма част от работата по обогатяването, която Иран извършва, и ограничаване на обогатяването му до 3,67% чистота.

Инсталирането на усъвършенствани машини в подземни обекти като Натанц и Фордо обаче може да бъде сигнал за всяка сила, която може да иска да го атакува, ако няма споразумение, тъй като не е ясно дали въздушните удари върху тези обекти биха били ефективни.

Западните сили се притесняват, че Иран се движи към способността да произвежда ядрени бомби. Иран отрича подобно намерение.