Иран продължава напред с програмата си за обогатяване на уран. Това показват резултатите от доклад на агенцията за ядрен надзор на ООН, видян в понеделник от "Ройтерс". 

Това се случва, докато Западът очаква отговора на Иран за спасяването на ядрената сделка от 2015 г.

Първата от трите каскади или клъстери от усъвършенствани центрофуги IR-6, инсталирани наскоро в подземния завод за обогатяване на гориво (FEP) в Натанц, вече обогатява, се казва в доклада, най-новото подземно място, в което модерните машини са пуснати в действие. 

Дипломати казват, че IR-6 е най-модерният му модел, много по-ефективен от първото поколение IR-1 - единственият, с който сделката му позволява да се обогати.

Иран вижда шанс за ядрената сделка при реализъм от САЩ

Иран вижда шанс за ядрената сделка при реализъм от САЩ

Техеран посочи, че е в последния етап от работата

Повече от година Иран използва центрофуги IR-6 за обогатяване на уран до 60% чистота, близка до оръжейната, в надземен завод в Натанц.

Наскоро разшири обогатяването си с машини IR-6 на други обекти. Миналия месец втора каскада IR-6 във Фордо, място, заровено в планина, започна да обогатява до 20%.

В поверителния доклад до държавите-членки на ООН наблюдателят, Международната агенция за атомна енергия, пише: "На 28 август 2022 г. Агенцията потвърди във FEP, че Иран захранва UF6, обогатен до 2% U-235, в каскадата IR-6 за производството на UF6, обогатен до 5% U-235."

Урановият хексафлуорид (UF6) се обогатява с газови центрофуги.

От другите две каскади IR-6, инсталирани в Natanz FEP, едната е била подложена на пасивация с обеднен UF6, процес, който се извършва преди да започне самото обогатяване, а другата все още не е била захранвана с ядрен материал, каза агенцията.

Иран и Съединените щати изглежда се приближават към споразумение за съживяване на сделката от 2015 г., която наложи ограничения върху ядрените дейности на Иран в замяна на премахване на санкциите срещу Техеран. Тази сделка се разпадна след оттеглянето на САЩ през 2018 г., което накара Иран да наруши тези ограничения едно по едно.

След повече от година непреки преговори Иран заяви, че скоро ще отговори на последните коментари на САЩ по компромисен текст, представен от Европейския съюз, който координира преговорите.

Сделката ще включва отмяна на голяма част от работата по обогатяването, която Иран извършва, и ограничаване на обогатяването му до 3,67% чистота.

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Техеран ще позволи само инспекции, договорени по споразумението от 2015 г.

Инсталирането на усъвършенствани машини в подземни обекти като Натанц и Фордо обаче може да бъде сигнал за всяка сила, която може да иска да го атакува, ако няма споразумение, тъй като не е ясно дали въздушните удари върху тези обекти биха били ефективни.

Западните сили се притесняват, че Иран се движи към способността да произвежда ядрени бомби. Иран отрича подобно намерение.