Ако Вашингтон е реалистичен в исканията си, ядрената сделка може да бъде постигната. Това заяви иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан след среща с президента на Занзибар Хюсеин Мвини, съобщава иранската официална агенция ИРНА.

Положихме големи усилия в новото правителство, за да вдигнем блокирането на Иран и сме в последния етап от работата, разкри Амир-Абдолахян.

По-рано прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер подчерта, че ядреното споразумение с Техеран ще бъде финализирано само ако е в съответствие с интересите на националната сигурност на САЩ.

В момента Иран оценява отговора на Вашингтон по проектоспоразумението, предложено от Европейския съюз, което би съживило ядрената сделка от 2015 г.

Израел: Ядрена сделка ще даде на Иран $100 млрд. годишно за дестабилизиране на Близкия изток

Израел: Ядрена сделка ще даде на Иран $100 млрд. годишно за дестабилизиране на Близкия изток

За това предупреди премиерът Яир Лапид

Съгласно ядрения пакт от 2015 г. Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към ядрени оръжия, въпреки че Техеран твърди, че търси само гражданска атомна енергия в замяна на премахване на международните санкции.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделката, като я нарече твърде мека по отношение на Иран, и наложи отново суровите санкции на САЩ, което накара Техеран да наруши ядрените ограничения в пакта около година по-късно.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Техеран ще позволи само инспекции, договорени по споразумението от 2015 г.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации, от което впоследствие страната се отказа.

Преди дни високопоставен американски служител съобщи, че Иран се е отказал от някои от основните си искания за възобновяване на ядреното споразумение, включително от настояването си международните инспектори да прекратят някои проучвания относно атомната програма на Техеран. Това решение на Иран направи постигането на споразумение да изглежда все по-вероятно.

Впоследствие обаче Иран отново попари тези надежди, обявявайки, че няма да позволи инспекции извън това, което е предвидено в ядреното споразумение от 2015 г.

Иран обвини САЩ в протакане на преговорите по ядрената сделка

Иран обвини САЩ в протакане на преговорите по ядрената сделка

Размяната на затворници с Вашингтон не била свързана с преговорите