Ново ядрено споразумение между световните сили и Иран ще позволи на други държави да избегнат санкции и ще даде на Техеран 100 милиарда долара годишно за дестабилизиране на Близкия изток. За това предупреди израелският премиер Яир Лапид, цитиран от "Ройтерс".

Скоро се очаква отговорът на Вашингтон по проектоспоразумението, предложено от Европейския съюз, което би съживило ядрената сделка с Иран от 2015 г.

"На масата в момента има лошо споразумение. Това ще даде на Иран 100 млрд. долара годишно, които ще бъдат използвани за подкопаване на стабилността в Близкия изток и разпространение на терор по света", подчерта Лапид.

От своя страна, Техеран отрича да подклажда тероризъм.

Съгласно ядрения пакт от 2015 г. Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към ядрени оръжия, въпреки че Техеран твърди, че търси само гражданска атомна енергия в замяна на премахване на международните санкции.

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Техеран ще позволи само инспекции, договорени по споразумението от 2015 г.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделката, като я нарече твърде мека по отношение на Иран, и наложи отново суровите санкции на САЩ, което накара Техеран да наруши ядрените ограничения в пакта около година по-късно.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Иран се отказа от свое ключово искане по ядрената сделка

Иран се отказа от свое ключово искане по ядрената сделка

Вече не иска САЩ да изключат Корпуса на гвардейците на иранската революция от списъка си с терористи

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации, от което впоследствие страната се отказа.

Вчера високопоставен американски служител съобщи, че Иран се е отказал от някои от основните си искания за възобновяване на ядреното споразумение, включително от настояването си международните инспектори да прекратят някои проучвания относно атомната програма на Техеран. Това решение на Иран направи постигането на споразумение да изглежда все по-вероятно.

Днес обаче Иран отново попари тези надежди, обявявайки, че няма да позволи инспекции извън това, което е предвидено в ядреното споразумение от 2015 г.

Иран обвини САЩ в протакане на преговорите по ядрената сделка

Иран обвини САЩ в протакане на преговорите по ядрената сделка

Размяната на затворници с Вашингтон не била свързана с преговорите