Властите в Иран са засилили още повече обогатяването на уран с използването на модерни машини в подземния си завод във Фордо. Те правят това с инсталация, която може по-лесно да променя нивата на обогатяване. Това се казва в доклад на ООН за атомен надзор в събота, видян от "Ройтерс".

Западните дипломати отдавна изразяват загриженост относно устройствата, с които е оборудванo това съоръжение.

Макар че от Иран се изисква да информира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за такива промени, то може да не бъде открито за известно време, тъй като в момента има забавяне между обогатяването на Иран и проверката на инспекторите на МААЕ на това, което се произвежда.

МААЕ: Иран се готви да засили обогатяването на уран

МААЕ: Иран се готви да засили обогатяването на уран

Чрез усъвършенствани центрофуги IR-6 в подземния обект Фордоу

"На 7 юли 2022 г. Иран информира Агенцията, че на същия ден е започнал да захранва с UF6, обогатен до 5% U-235", се казва в поверителния доклад до държавите-членки на МААЕ. UF6 се отнася до газ уранов хексафлуорид, който се подава в центрофуги за обогатяване.

В доклад от 20 юни, видян също от "Ройтерс", МААЕ съобщава, че месеци след като го е информирал за намерението си да използва каскадата, Иран е започнал да захранва UF6 в нея за пасивиране, процес, който идва преди обогатяването.

МААЕ потвърди на 6 юли, че пасивирането е приключило, се казва в доклада от събота.

"На 9 юли 2022 г. Агенцията потвърди, че Иран е започнал да захранва UF6, обогатен до 5% U-235, в каскадата от 166 центрофуги IR-6 с модифицирани подзаглавия за декларираната цел за производство на UF6, обогатен до 20% U -235", каза той.

Иран вече обогатява до 60% другаде, доста над предишните до 20%, които произвеждаше преди сделката си с големите сили от 2015 г.

Този ход е последната стъпка, според на мнозина, за нарушаване и надхвърляне на ограниченията, наложени от споразумението от 2015 г. върху ядрените дейности на Иран. Това идва, когато преговорите за съживяване на тази сделка са в задънена улица и западните сили предупредиха, че времето за постигане на споразумение изтича.

Съединените щати се оттеглиха от сделката през 2018 г. при тогавашния президент Доналд Тръмп, налагайки отново санкции срещу Техеран, които сделката беше премахнала.

Година по-късно Иран започна да отмъщава, като наруши ограниченията на сделката.

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти
Обновена

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти

Отмъщение на Техеран за последния доклад на ядрения надзорен орган на ООН