Иран се подготвя да засили обогатяването на уран чрез използването на усъвършенствани центрофуги IR-6 в подземния обект Фордоу, които могат да преминават по-лесно между различни равнища на обогатяване. Това става ясно от нов доклад на Международната агенция за атомна енергия, видян от "Ройтерс".

Това е поредната от няколко стъпки, с които Иран заплашва отдавна, но от които досега се въздържаше.

По-рано този месец Техеран обяви, че ще изключи 20 камери за наблюдение на ядрения надзорен орган на ООН.

Този ход дойде като отмъщение за друг доклад на МААЕ, в който се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти
Обновена

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти

Отмъщение на Техеран за последния доклад на ядрения надзорен орган на ООН

Иранското външно министерство обаче заяви, че докладът на МААЕ не е нито "балансиран", нито "справедлив".

МААЕ вече предупреди, че Иран възнамерява да инсталира две нови каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 за обогатяване на уран в Натанц.

Центрофугата IR-6 върти уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първо поколение, до които Иран някога имаше ограничение съгласно ядреното споразумение от 2015 г. Към февруари обаче Иран вече е използвал каскада от IR-6 в подземното си съоръжение във Фордо, смята МААЕ.

Последните решения на Техеран могат допълнително да усложнят перспективите за спасяване на ядрената сделка от 2015 г., след като косвените преговори между Иран и Съединените щати вече са в застой.

Въпреки че Иран уверява, че ядрената му програма е с мирни цели, Западът се опасява, че Техеран е все по-близо до създаването на атомна бомба.

Иран увеличава ядрените си запаси, алармира МААЕ

Иран увеличава ядрените си запаси, алармира МААЕ

Страната разполага с над 33 кг уран, обогатен до 60%