Бъдещето на Иран не трябва да бъде обвързано с провала на ядрените преговори със световните сили. Това заяви върховният лидер на страната Аятолах Али Хаменей, цитиран от "Ройтерс".

Иранските държавни медии съобщават, че преговорите за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г. "напредват добре".

Коментарът на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси като ядрената програма на Иран, идва около месец, след като бяха прекратени непреките преговори между Иран и Съединените щати, които продължаваха близо година.

Страните се обвиняват взаимно за липса на "политическа воля" за разрешаване на оставащите проблеми.

Иран се оплаква, че САЩ са несериозни за ядрената сделка

Иран се оплаква, че САЩ са несериозни за ядрената сделка

Възможността за диалог по споразумението нямало да остане отворена завинаги

Изобщо не чакайте ядрените преговори, за да правите планове за страната и да продължавате напред, заяви Хаменей на среща с държавници. Не позволявайте работата ви да прекъсва, ако преговорите достигнат положителни, относнително положителни или отрицателни резултати, настоя той.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядрената сделка и възстанови санкциите, които засегнаха пряко иранската икономика. Година по-късно Иран престана да спазва ограниченията, наложени на ядрената му програма по силата на споразумението от 2015 г., което имаше за цел да възпрепятства страната при разработването на атомна бомба. От своя страна Иран убеждава, че ядрената програма на страната има само мирни цели.

В ЕС виждат необходимост от пауза в преговорите за ядрено споразумение с Иран

В ЕС виждат необходимост от пауза в преговорите за ядрено споразумение с Иран

Според Борел преговорите са задържани поради външни фактори, а Русия заплашва да провали усилията

Съединените щати нарушиха обещанията си (като напуснаха споразумението) и сега са стигнали до задънена улица, докато Иран не е в такава ситуация, изтъкна Хаменей, който призова иранските преговарящи да продължат "да се съпротивляват на прекомерните искания на Съединените щати".

Един от нерешените въпроси е дали Вашингтон ще премахне или не елитните войски на иранската революционна гвардия от своя списък с чуждестранни терористични организации, каквото е едно от изискванията на Техеран за възобновяването на сделката.