Преговорите между Иран и световните сили за съдбата на ядреното споразумение бяха спрени поради "външни фактори", каза в петък върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, съобщава "Дойче веле".

Съобщението идва, когато преговорите се водят във Виена и ръководителят на ядрената служба на ООН посети Техеран. Това представлява последното усилие за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., откакто президентът на САЩ Джо Байдън отново ангажира САЩ в преговорите, след като неговият предшественик Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от споразумението и наложи отново санкции на Техеран през 2018 г.

Борел не уточни какви са тези фактори, но миналата седмица Русия потърси гаранции, че западните санкции, свързани с инвазията в Украйна, няма да попречат на икономическите и военните отношения между Техеран и Москва.

Подобна идея бе отхвърлена от САЩ и европейските страни от сделката, известна като Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA). Западните държави, включително Германия, Франция и Обединеното кралство, казват, че икономическите и военните отношения на Русия нямат нищо общо с възстановяването на ядреното споразумение от 2015 г. Позицията на Китай относно позицията на Русия не е известна.

"Необходима е пауза във виенските преговори поради външни фактори", туитира Борел. "Окончателният текст по същество е готов и е на масата. Като координатор, аз с моя екип ще продължа да поддържам връзка с всички участници и САЩ, за да преодолеем настоящата ситуация и да сключим споразумението."

В отговор на туита на Борел, говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде посочи, че паузата няма да наруши целта на преговорите.

"Успешното приключване на преговорите ще бъде основният фокус на всички", каза Хатибзаде в Twitter. "Нито един външен фактор няма да повлияе на съвместната ни воля да продължим напред към колективен договор".

Ако споразумението от 2015 г. се възобнови, Вашингтон ще отмени санкциите си срещу Техеран. В замяна Ислямската република отново ще ограничи сериозно ядрената си програма, за да предотврати развитието на ядрени оръжия.

Франция все по-скептична за преговорите за ядрената сделка

Франция все по-скептична за преговорите за ядрената сделка

Прозорецът на възможностите за постигане на споразумение се затварял