Франция предупреди, че възможността за постигане на споразумение за възобновяване на ядрената сделка от 2015 г. между Иран и световните сили се затваря, съобщава "Ройтерс".

От френското Министерство на външните работи призоваха всички страни да предприемат отговорен подход.

Ние сме много близо до споразумение, но прозорецът на възможностите се затваря, подчерта на брифинг говорителят на външното министерство Ан-Клер Лежандре.

Тя изрази загриженост относно рисковете, които допълнителното забавяне крие за тази възможност.

Във Виена Иран и световните сили правят опит да възобновят ядреното споразумение, което бившият американски президент Доналд Тръмп напусна през 2018 г., налагайки тежки санкции на иранската икономика.

Иран упрекна Русия, че спъва преговорите за ядрената сделка

Иран упрекна Русия, че спъва преговорите за ядрената сделка

Исканията на Москва били неконструктивни

Целта на подновените преговори е САЩ да се върнат към ядрената сделка, сключена между Иран и международните посредници през от 2015 г., а Техеран да започне отново да спазва ангажиментите си по него. Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението с аргумента, че Иран нарушава условията по него.

От април досега САЩ и Иран проведоха във Виена осем кръга непреки преговори, насочени към възобновяване на действието на пакта за отмяна на санкциите срещу Техеран, при което иранската страна трябва да спазва ограниченията върху ядрената й програма.

Докато от Държавния департамент на САЩ твърдят, че преговорите навлизат във "финалната си част", ирански служители посочват, че част от исканията им за премахване на санкциите не са били взети под внимание при преговорите във Виена.

И двете държави казват, че чакат окончателно политическо решение от другата страна за възобновяване на ядрената сделка.

Иран: Ядрената сделка се превърна в куха черупка

Иран: Ядрената сделка се превърна в куха черупка

Техеран отказва преговори с една неотстъпчива Америка и една пасивна Европа