Ирански официални лица заявиха, че исканията на Русия по време на преговорите за иранското ядрено споразумение във Виена не са конструктивни, съобщава "Ройтерс".

Намесата на Русия е насочена към подсигуряване на собствените й интереси, каза агенцията, посочиха те, цитирани от иранската полуофициална агенция "Тасним".

Русия поиска гаранция от САЩ, че санкциите, пред които е изправена заради конфликта в Украйна, няма да навредят на търговията й с Иран. Искането обаче може да препъне преговорите.

Отлагайки възобновяването на споразумението между Иран и западните сили и забавяйки връщането на Техеран на петролния пазар, Русия се стреми да повиши цените на суровия петрол и да увеличи собствените си енергийни приходи, съобщава още "Тасним".

Иран е готов в кратки срокове да увеличи износа си на нефт

Иран е готов в кратки срокове да увеличи износа си на нефт

Сегашният ръст на цените зависи от "политическите действия и решения на някои страни"

Във Виена Иран и световните сили правят опит да възобновят ядреното споразумение, което бившият американски президент Доналд Тръмп напусна през 2018 г., налагайки тежки санкции на иранската икономика.

Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян заяви по време на разговор с Жозеп Борел от ЕС, че липсата на сериозна воля от страна на Запада за постигане на добро и надеждно споразумение във Виена е довела до ненужно удължаване на преговорите.

Целта на подновените преговори е САЩ да се върнат към ядрената сделка, сключена между Иран и международните посредници през от 2015 г., а Техеран да започне отново да спазва ангажиментите си по него. Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението с аргумента, че Иран нарушава условията по него.

Иран: Ядрената сделка се превърна в куха черупка

Иран: Ядрената сделка се превърна в куха черупка

Техеран отказва преговори с една неотстъпчива Америка и една пасивна Европа

От април досега САЩ и Иран проведоха във Виена осем кръга непреки преговори, насочени към възобновяване на действието на пакта за отмяна на санкциите срещу Техеран, при което иранската страна трябва да спазва ограниченията върху ядрената й програма.

Докато от Държавния департамент на САЩ твърдят, че преговорите навлизат във "финалната си част", ирански служители посочват, че част от исканията им за премахване на санкциите не са били взети под внимание при преговорите във Виена.

И двете държави казват, че чакат окончателно политическо решение от другата страна за възобновяване на ядрената сделка.