Иран е увеличил още повече запасите си от високообогатен уран в нарушение на споразумението със световните сили, сключено през 2015 г. За това съобщи Международната агенция за атомна енергия, цитирана от "Асошиейтед прес".

Съгласно доклад на МААЕ, изпратен вчера до страните членки, Иран разполага с 33,2 кг уран, обогатен до 60%. Това е повишение с 15,5 кг от ноември миналата година насам.

Подобен високообогатен уран може бъде пречистен, за да се използва в атомни оръжия. Именно поради тази причина световните сили се опитваха да ограничат ядрената програма на Техеран.

Иран: Ядрената сделка се превърна в куха черупка

Иран: Ядрената сделка се превърна в куха черупка

Техеран отказва преговори с една неотстъпчива Америка и една пасивна Европа

МААЕ посочва, че поради наложените от Иран ограничения върху работата на инспекторите все още не може да провери запасите на страната от уран.

Припомняме, от ноември 2021 г. високопоставени дипломати от Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия се срещат с ирански представители във Виена, за да обсъдят връщането на Техеран към ядрената сделка от 2015 г.

Иран спря да спазва условията на споразумението, след като през 2018 г. САЩ го напуснаха едностранно и наложиха повторно санкции.

Байдън: Иран никога няма да получи ядрено оръжие

Байдън: Иран никога няма да получи ядрено оръжие

Американският президент направи коментара си в телефонен разговор с краля на Саудитска Арабия