Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се оплака от огромни ограничения на работата си в Иран, информира ДПА.

Инспекторите на МААЕ са били подложени на "прекомерно агресивни физически претърсвания от служители по сигурността" в продължение на месеци, пише шефът на МААЕ Рафаел Гроси в последния си тримесечен доклад за иранската ядрена програма.

Той също така изброи дълъг списък от райони, до които инспекторите вече нямат достъп. Според доклада Техеран също така е нарушил споразумение за наблюдение на цех за уранови центрофуги.

Иран кани МААЕ за ядрени преговори

Иран кани МААЕ за ядрени преговори

Ръководителят на МААЕ коментира, че с Техеран имат дълъг списък за обсъждане

Според ядреното споразумение от 2015 г. Иран може да използва само ограничен брой центрофуги за обогатяване на уран за ядрени реактори.

Понастоящем страната притежава малко под 2 500 килограма обогатен уран. Това е около осем пъти повече, отколкото позволява споразумението, но едва ли повече от предишния тримесечен отчет от началото на септември.

Количеството високообогатен уран, който сравнително бързо може да бъде превърнат в оръжеен материал за ядрени бойни глави, обаче се е увеличило с още 7,7 килограма до 17,7 килограма.

МААЕ очаква новини за ядрената програма на Иран "скоро"

МААЕ очаква новини за ядрената програма на Иран "скоро"

Генералният директор на агенцията може да пътува до Техеран

Гроси потвърди в доклада, че предстои още едно пътуване до Техеран за разрешаване на спорни въпроси. Според иранските медии посещението ще се състои в началото на следващата седмица.

Сътрудничеството с МААЕ е разменна монета за Иран в преговорите за спасяване на ядреното споразумение от 2015 г. След няколкомесечна пауза преговорите трябва да бъдат възобновени във Виена в края на месеца.

САЩ напуснаха споразумението, което има за цел да предотврати изграждането на ядрени оръжия в Ислямската република, през 2018 г. В резултат на това Техеран вече не се придържа към всички аспекти на споразумението.

МААЕ: Иран отново не спазва договореностите

МААЕ: Иран отново не спазва договореностите

Техеран отново отказа достъп до ядрен обект…