По време на последния кръг преговори Иран е добавил искания, които не са свързани с дискусиите за ядрената му програма. Той е постигнал тревожен напредък в обогатяването на уран. Това заяви пратеникът на САЩ за преговорите за възстановяване на ядрената сделка, цитиран от "Ройтерс".

Специалният пратеник на САЩ за Иран Робърт Мали посочи, че е поставено предложение за времеви интервал, в който Техеран може да се върне към изпълнението на ядрената сделка и Вашингтон може да облекчи санкциите срещу страната.

Той обаче отбеляза, че Иран е добавил нови искания, включително на последните преговори, които се проведоха миналата седмица в Доха.

По думи на Мали става въпрос за въпроси, които нямат нищо общо с ядреното споразумение, а са били поставяни като искания и в миналото.

САЩ са разочаровани от провала на преговорите с Иран по ядрената сделка

САЩ са разочаровани от провала на преговорите с Иран по ядрената сделка

Техеран не бил готов да реши иска ли да съживи ядреното споразумение

Той обясни, че са били включени искания, които Съединените щати и Европа вече са заявили, че не могат да бъдат част от преговорите за съживяване на ядреното споразумение на страната от 2015 г. със световните сили.

"Дискусията, която наистина трябва да се проведе точно сега, не е толкова между нас и Иран, въпреки че сме готови на това. Тя е между Иран със самия себе си. Те трябва да стигнат до заключение дали са готови да се върнат към изпълнението на сделката", подчерта Мали.

В края на юни координаторът на преговорите от ЕС Енрике Мора също потвърди, че непреките преговори между Техеран и Вашингтон в Катар са приключили без напредък.

Израел натиска Франция за по-твърд подход в ядрените преговори с Иран

Израел натиска Франция за по-твърд подход в ядрените преговори с Иран

Предупреждава подкрепяната от Техеран групировка Хизбула да не си "играе с огъня"

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации.

Споразумението от 2015 г. направи по-трудно за Техеран разработването на материали за ядрени оръжия. То обаче се разпадна, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.