Съединените щати изразиха разочарование, че двудневният кръг от непреки преговори с Иран по ядрената сделка е завършил без напредък.

Въпреки че сме много благодарни на Европейския съюз за усилията му, ние сме разочаровани, че Иран отново не успя да отговори положително на инициативата на ЕС и следователно не е постигнат напредък, заяви говорител на Държавния департамент на САЩ.

Той посочи, че "Иран повдигна въпроси, напълно несвързани със Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), и очевидно не е готов да вземе фундаменталното решение дали иска да съживи ядреното споразумение, или да го погребе".

Говорителят подчерта, че в Доха, както и преди, САЩ ясно са показали готовността си за бързо сключване и изпълнение на споразумение за взаимно връщане към пълното изпълнение на JCPOA въз основа на почти година и половина преговори.

Без резултат приключиха преговорите в Доха между САЩ и Иран по ядрената сделка

Без резултат приключиха преговорите в Доха между САЩ и Иран по ядрената сделка

Американската позиция не е включвала "гаранция за икономически ползи за Иран от сделката"

Вчера координаторът на преговорите от ЕС Енрике Мора също потвърди, че непреките преговори между Техеран и Вашингтон в Катар са приключили без напредък.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации.

Споразумението от 2015 г. направи по-трудно за Техеран разработването на материали за ядрени оръжия. То обаче се разпадна, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.

Иран отказва преки преговори със САЩ по ядрената сделка

Иран отказва преки преговори със САЩ по ядрената сделка

Дискусиите ще се случат с подкрепата на Европейския съюз