Непреките преговори между Иран и Съединените щати в столицата на Катар - Доха, за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г. са приключили без резултат. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на иранската полуофициална информационна агенция "Тасним".

Разговорите започнаха вчера с координатора на преговорите от ЕС Енрике. Те имаха за цел да сложат край на продължаващата с месеци безизходица, която спря 11-месечните преговори между Техеран и световните сили във Виена за възстановяване на ядрената сделка.

"Тасним" посочва, че американската позиция не е включвала "гаранция за икономически ползи за Иран от сделката".

Иран отказва преки преговори със САЩ по ядрената сделка

Иран отказва преки преговори със САЩ по ядрената сделка

Дискусиите ще се случат с подкрепата на Европейския съюз

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации.

Споразумението от 2015 г. направи по-трудно за Техеран разработването на материали за ядрени оръжия. То обаче се разпадна, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.

САЩ искат от Иран диалог по ядрената сделка без други искания

САЩ искат от Иран диалог по ядрената сделка без други искания

Коментар на искането на Иран неговият Корпус на гвардейците да бъде изключен от американския списък на тероризма