Катар ще бъде домакин на непреки преговори между Иран и Съединените щати през следващите дни, съобщава "Ройтерс".

Новината идва на фона на натиск от страна на Европейския съюз да се излезе от продължаваща с месеци безизходица в преговорите за възстановяване на т.нар. иранска ядрена сделка от 2015 г.

В Иран избрахме Катар за домакин на преговорите, защото е наш приятел, заяви Мохамад Маранди, медиен съветник на главния ирански преговарящ по ядрените въпроси.

Иран отказва преки преговори със САЩ по ядрената сделка

Иран отказва преки преговори със САЩ по ядрената сделка

Дискусиите ще се случат с подкрепата на Европейския съюз

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации.

Споразумението от 2015 г. направи по-трудно за Техеран разработването на материали за ядрени оръжия. То обаче се разпадна, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който миналата седмица беше на посещение в Техеран, обяви, че се очаква непреките преговори да се възобновят през следващите дни в страна от Персийския залив.

САЩ искат от Иран диалог по ядрената сделка без други искания

САЩ искат от Иран диалог по ядрената сделка без други искания

Коментар на искането на Иран неговият Корпус на гвардейците да бъде изключен от американския списък на тероризма