Властите в Съединените щати обявиха във вторник, че очакват конструктивен отговор от Иран относно възобновяването на ядреното споразумение от 2015 г., което изключва "странни" въпроси.

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти
Обновена

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти

Отмъщение на Техеран за последния доклад на ядрения надзорен орган на ООН

Това е възможен коментар на искането на Иран неговият Корпус на гвардейците на ислямската революция да бъде изключен от американския списък на тероризма.

"Очакваме конструктивен отговор от иранците, отговор, който оставя зад себе си въпроси, които са извън рамките на JCPOA", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от "Ройтерс".

През 2018 г. тогавашните САЩ Президентът Доналд Тръмп се отказа от споразумението, съгласно което Иран ограничи ядрената си програма в замяна на освобождаване от икономически санкции, което накара Иран да започне да нарушава основните си ядрени ограничения около година по-късно.

Израел иска водени от САЩ регионални сили срещу Иран

Израел иска водени от САЩ регионални сили срещу Иран

Предложението идва на фона на предстоящата визита на Джо Байдън в Израел и ОАЕ

Прайс отговаря на въпроси относно изявлението на иранския външен министър, че Техеран е внесъл ново предложение за съживяване на споразумението, което говорителят на САЩ не разгледа подробно.

Пактът изглеждаше близо до възраждане през март, но преговорите бяха хвърлени в хаос относно руските искания в последния момент и дали Съединените щати биха могли да отстранят IRGC, който контролира елитните въоръжени и разузнавателни сили, които Вашингтон обвинява в глобална терористична кампания, от своята Външна терористична организация ( FTO) списък.

Администрацията на президента Джо Байдън даде ясно да се разбере, че няма план за премахване на гвардейците от списъка, стъпка, която би имала ограничен практически ефект, но би разгневила много американски конгресмени.

Припомняме, че министърът на отбраната на Израел Бени Ганц настоя за водени от САЩ регионални сили срещу Иран. 

Иранската ядрена програма и досегашните безплодни международни преговори за възобновяване на споразумението от 2015 г., което я ограничава, са сред въпросите, които вероятно ще бъдат в дневния ред на Байдън по време на визитата му в Израел и Саудитска Арабия следващия месец.

Бенет: Без международен натиск Иран скоро получава ядрено оръжие

Бенет: Без международен натиск Иран скоро получава ядрено оръжие

Отново нападна стария противник на Израел