Израел и арабските страни, които споделят притесненията на Йерусалим за Иран, трябва да изградят съвместни сили под егидата на САЩ. Това заяви израелският министър на отбраната преди посещението в региона на американския президент Джо Байдън, съобщава "Ройтерс".

Иранската ядрена програма и досегашните безплодни международни преговори за възобновяване на споразумението от 2015 г., което я ограничава, са сред въпросите, които вероятно ще бъдат в дневния ред на Байдън по време на визитата му в Израел и Саудитска Арабия следващия месец.

В свое изявление министърът на отбраната Бени Ганц изтъкна връзките на Израел в областта на сигурността с арабските държави от Персийския залив, които се сближиха със страната в рамките на насърчената от САЩ дипломатическа инициатива през 2020 г., както и с Египет и Йордания, и посочи, че се правят усилия за разширяване на това сътрудничество.

Израел пак предупреди гражданите си да не пътуват до Турция заради ирански терористи

Израел пак предупреди гражданите си да не пътуват до Турция заради ирански терористи

Заканва се на Техеран да не вреди на израелци

Това, което е необходимо, е не само сътрудничество, но и натрупване на регионални сили под американско ръководство, което би укрепило всички участващи страни, заяви той.

На иврит обаче не се уточнява дали "сила" се отнася до съвместна военна единица или до по-общи способности.

Върху това работим непрекъснато, в името на сигурността на гражданите на Израел, изтъкна Ганц.

Саудитска Арабия даде знак за подкрепата си за т.нар. споразумения от Абрахам, съгласно които Обединените арабски емирства и Бахрейн изградиха отношения с Израел преди две години. Рияд обаче не призна официално съседния Израел.

Бенет: Без международен натиск Иран скоро получава ядрено оръжие

Бенет: Без международен натиск Иран скоро получава ядрено оръжие

Отново нападна стария противник на Израел