На фона на засилилото се през тази седмица отново напрежение между Иран и Запада, премиерът на Израел Нафтали Бенет предупреди в интервю, публикувано в събота, че Техеран се приближава "опасно близо" до производството на ядрени оръжия.

"Иран обогатява уран с безпрецедентни темпове и се приближава опасно до получаването на ядрени оръжия", каза той пред британския Telegraph в интервю.

Бенет призова световната общност да се присъедини към Израел и да засили натиска срещу ядрената програма и амбициите на Иран.

"Без натиск от Запада. ислямският режим в Иран може да се сдобие с ядрена бомба много скоро", каза той.

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти
Обновена

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти

Отмъщение на Техеран за последния доклад на ядрения надзорен орган на ООН

"Светът трябва да заеме твърда позиция и да каже на ислямския режим в Иран: без ядрено оръжие, без санкции. Ядрената програма на Иран няма да спре, докато не бъде спряна."

В статията "Телеграф" също съобщава, че Израел е поискал от Обединеното кралство да създаде механизъм, за да започне по-строги санкции срещу Иран, ако продължи с настоящите си ядрени усилия.

Припомняме, че Иран заяви на Международната агенция за атомна енергия, че планира да изключи 20 камери за наблюдение на МААЕ и друго видеооборудване. Това съобщи по-рано този месец шефът на ядрения надзорен орган на ООН Рафаел Гроси.

Този ход на Иран вероятно е отмъщение за наскоро публикувания доклад на МААЕ, в който се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство заяви, че докладът на МААЕ не е нито "балансиран", нито "справедлив". Техеран обяви, че ще изключи две от камерите на агенцията на ООН.

Иран премахна камери на "неблагодарната" МААЕ от свой ядрен обект

Иран премахна камери на "неблагодарната" МААЕ от свой ядрен обект

Този ход вероятно ще повиши напрежението между Техеран и ядрения надзорен орган на ООН

Освен това МААЕ съобщи, че Иран възнамерява да инсталира две нови каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 за обогатяване на уран в Натанц. Каскадата е поредица от центрофуги, свързани заедно, за да въртят бързо уранов газ с цел обогатяване, посочва "Асошиейтед прес".

Центрофугата IR-6 върти уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първо поколение, до които Иран някога имаше ограничение съгласно ядреното споразумение от 2015 г. Към февруари обаче Иран вече е използвал каскада от IR-6 в подземното си съоръжение във Фордо, смята МААЕ.

По-рано Иран съобщи, че планира да инсталира една каскада от IR-6 в Натанц, разположен на около 200 километра южно от столицата Техеран. МААЕ посочи, че е "проверила" текущото инсталиране на тази каскада.

Последните решения на страната могат допълнително да усложнят перспективите за спасяване на ядрената сделка от 2015 г., след като косвените преговори между Иран и Съединените щати вече са в застой.

Иран заплаши да унищожи градове в Израел при "грешка на врага"

Иран заплаши да унищожи градове в Израел при "грешка на врага"

Тел Авив и Хайфа ще бъдат изравнени със земята, заканва се Техеран