Около 300 кораба са получили разрешение от Съвместния координационен център (СКЦ) да се движат по време на операцията на Черноморската инициатива за зърно, съобщават от ООН.

Украйна увеличава износа на зърно с 20-30% всеки месец

Украйна увеличава износа на зърно с 20-30% всеки месец

Страната през август е изнесла почти 4,6 милиона тона зърно

"Към 14 септември общият тонаж на зърно и други хранителни продукти, изнесени от три украински пристанища, е 3 060 110 тона. Общо към момента е разрешено движение на 297 кораба - 161 пристигат в украинските пристанища и 136 ги напускат", каза още се казва в съобщението.

Освен това девет кораба с храна планират да напуснат украинските пристанища на 15 септември. От ООН уточниха, че корабът Astra Centaurus (55 хиляди тона пшеница) е изпратен в Испания, Norah (30 хиляди тона рапица) - в Белгия, Valerio (26 хиляди тона царевица) - в Турция. Сухотоварният кораб Derg (9,6 хиляди тона слънчогледово масло) ще отиде в Холандия, а Maher (7,8 хиляди тона пшеница) - в Тунис.

Освен това корабът Octopus ще достави 6,5 хиляди тона царевица за Румъния, а Lara S - 5750 тона слънчогледово олио за Италия.

Сухите товарни кораби Eider S (50 855 тона царевица) и KAN 2 (11 000 тона царевица и 2 982 тона ечемик) преди това отложиха отплаването си от украинските пристанища и планират да отплават за Испания и Либия също в четвъртък.

Франция и Румъния улесняват износа на зърно от Украйна

Франция и Румъния улесняват износа на зърно от Украйна

Ще се търсят сухоземни, речни и морски пътища за украинското зърно

На 22 юли в Истанбул с участието на ООН, Русия, Турция и Украйна бяха подписани два документа за създаване на коридор за износ на зърно от три украински пристанища - Черноморск, Одеса и Южни.

На 23 юли Русия нанесе ракетни удари по пристанището в Одеса само часове след подписването на споразумението в Турция, което много наблюдатели оцениха като предупреждение от Москва, че от нея зависи изпълнението на това споразумение.