Правителствата на Франция и Румъния ще подпишат в понеделник споразумение, което позволява по-голям износ на зърно от Украйна да достигне до Европа и други части на света, каза министърът на транспорта на Франция Клеман Бон в неделя, цитиран от европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Утре ще подпиша споразумение с Румъния, което да позволи на Украйна да изпрати още повече зърно, защото това е основен ресурс за страната и за много други страни, които се възползват от него", каза Бон пред френското радио FranceInter, добавяйки, че зърнените култури ще бъдат изпращани "в Европа и в развиващите се страни, особено в Средиземноморието, които се нуждаят от тях за оцеляването си".

Споразумението има за цел да въздейства върху някои от тесните места в пътищата на солидарност на ЕС с Украйна.

Това идва, след като миналата седмица руският президент Владимир Путин заплаши да ограничи износа на зърно през Черно море и заяви, че по-голямата чат от зърнените култури, напускащи Украйна, захранват пазара на ЕС, вместо да отиват в развиващите се страни.

Ердоган: Путин е прав - зърното отива при богатите страни

Ердоган: Путин е прав - зърното отива при богатите страни

Турция иска доставки на зърно и от Русия

Бюлетин на британското военно разузнаване в неделя заяви, че "твърдението на Путин не е вярно. Според данни на ООН около 30 процента са били доставени на страни с ниски и средни доходи в Африка, Близкия изток и Азия."

Министерството на отбраната на Обединеното кралство добави, че "Русия следва умишлена стратегия за дезинформация, тъй като се стреми да отклони вината за проблемите с продоволствената несигурност, да дискредитира Украйна и да сведе до минимум съпротивата срещу нейната инвазия".

Министър Бон каза, че сделката с Румъния ще обхваща износа "по река, море и суша".

"Горд съм, че чрез европейски действия, чрез намиране на сухопътни коридори, успяхме почти да се върнем на същото ниво на износ на зърно, което Украйна имаше преди войната", каза Бон.

Украйна увеличава износа на зърно с 20-30% всеки месец

Украйна увеличава износа на зърно с 20-30% всеки месец

Страната през август е изнесла почти 4,6 милиона тона зърно