Украйна увеличава износа на зърно с 20-30% всеки месец. Това е съобщил министърът на аграрната политика и храните Микола Солски в интервю за "Укринформ".

Украйна през август е изнесла почти 4,6 милиона тона зърно, от които около 3 милиона тона с железопътен транспорт, автомобилен транспорт и през река Дунав.

В същото време, той определи полската посока за износ на зърно "много обещаваща".

Министърът подчерта, че се работи ежедневно за увеличаване на обема на износа на зърно. Той отбеляза, че един от вариантите за подобряване на ситуацията с износа на зърно е предоставянето на субсидии в страните от ЕС за производството на достатъчен брой зърновози.

Износът на украинско зърно достига повече от 50% от предвоенното ниво

Износът на украинско зърно достига повече от 50% от предвоенното ниво

4 милиона тона до края на август очаква Киев

Припомняме, че в същото време руският президент Владимир Путин предложи да се помисли за ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа и ще обсъди този въпрос с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той заяви това, говорейки в сряда на пленарното заседание на Източния икономически форум, който се провежда в руския град Владивосток.

"Може би трябва да помислим за ограничаване на износа на зърно и други храни по този маршрут (от Украйна за Европа - бел. ТАСС). Определено ще се консултирам с турския президент Ердоган по тази тема. В крайна сметка ние разработихме механизма износ на украинско зърно", каза президентът.

Путин нарече "поредна нагла измама" ситуацията с износа на зърно от Украйна за страни, които не се нуждаят от тези доставки.

Той е завил, че Русия ще настоява износът на зърно от Украйна и Руската федерация да е насочен към подобряване на ситуацията на световните пазари и понижаване на цените.

24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна

24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна

Като част от изпълнението на Инициативата за безопасно транспортиране на зърно и храни

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария на Украйна, каза, че Русия няма причина да предоговаря забележително споразумение, което позволява на Украйна да изнася зърно от черноморските пристанища и че условията на сделката се спазват стриктно. В разговор с Ройтерс Подоляк нарече позицията на Русия "неочаквана" и "безпочвена".

В различни медии се появяват коментари, че макар целта на зърнената сделка да беше осигуряване на критични хранителни доставки за гладуващите в Азия и Африка, много кораби пътуват към Европа.

Австрийският вестник Der Standard представя справка от Съвместния координационен център в Истанбул, според който от украински пристанища досега са отплавали 59 кораба с хранителни доставки, като най-много от тях са били насочени към Турция - 20; Италия - 6; Египет - 5; Южна Корея - 3; Иран, Израел и Китай - по 2; Судан, Ливан, Индия, Йемен и Джибути - по 1; за страни от ЕС (включително Италия) са отплавали 17 кораба.

Български е първият кораб с украинско зърно

Български е първият кораб с украинско зърно

От пристанище Черноморск потегля "Рожен"

На 23 юли Русия нанесе ракетни удари по пристанището в Одеса само часове след подписването на споразумението в Турция, което много наблюдатели оцениха като предупреждение от Москва, че от нея зависи изпълнението на това споразумение.