Европейският съюз е замразил руски активи за над 17 милиарда евро като част от наложените санкции на страната заради инвазията ѝ в Украйна. Това съобщи комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс за германската медийна група "Функе".

До момента са замразени активи на 90 лица в седем страни членки на стойност над 17 милиарда евро, 2,2 милиарда от които - в Германия, посочи той.

ЕС прие осем пакета санкции срещу Русия от началото на войната в Украйна преди осем месеца.

Обмисляме какво още можем да направим, отбеляза Рейндерс.

ЕС е замразил 13,8 млрд. евро руски активи от началото на войната в Украйна

ЕС е замразил 13,8 млрд. евро руски активи от началото на войната в Украйна

По-голямата част от тях се пада на пет страни

Украински политици неколкократно призоваваха замразените активи да се използват за възстановяването на страната след края на войната.

"Ако конфискуваните от ЕС средства са от престъпен бизнес, е възможно да се превърнат в компенсационен фонд за Украйна. Те обаче са далеч от необходимото за възстановяване", подчерта еврокомисарят.

Той припомни, че като част от санкциите на Запада са били замразени валутни резерви на Руската централна банка в размер на 300 милиарда евро.

Рейндерс изрази мнение, че е възможно тези средства да се задържат като гаранция, докато Русия не пожелае доброволно да участва във възстановяването на Украйна.

Киев иска Г-7 да конфискува руските активи в помощ на Украйна

Киев иска Г-7 да конфискува руските активи в помощ на Украйна

Русия трябва да си плати, настоява Кулеба