Европейският съюз досега е замразил активи на стойност 13,8 милиарда евро, притежавани от руски олигарси, други физически и юридически лица, санкционирани заради руската агресия срещу Украйна, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от Ройтерс.

Еврокомисарят уточни, че по-голямата част от тази сума се пада само на пет от 27-те държави-членки на ЕС, като призова и другите да се активизират. В момента блокът има 98 организации и близо 1160 лица, включени в санкционния списък заради действията на Русия в Украйна. Той обаче не посочи кои са тези пет държави.

"За момента имаме замразени средства, идващи от олигарси и други субекти, на стойност 13,8 милиарда евро, това е доста значителна сума", каза Рейндерс.

ЕС отпуска още 1 млрд. евро помощ за Украйна

ЕС отпуска още 1 млрд. евро помощ за Украйна

Общият размер на средствата за страната вече е 2,2 млрд. евро

Държавите от Европейския съюз в края на май съобщиха за замразяване на около 23 милиарда евро (24,5 милиарда долара) на активите на Руската централна банка.

Русия публично заяви, че западните санкции са довели до замразяването на около 300 милиарда долара от активите на нейната централна банка в световен мащаб.

Рейндерс каза, че очаква окончателно политическо споразумение след лятото относно нов правен инструмент, който да направи нарушаването или опитът за заобикаляне на санкциите криминално престъпление навсякъде в ЕС, което в момента не е така.

Политиката, предназначена да ограничи заобикалянето на ограниченията чрез прехвърляне на активи на членове на семейството, които не попадат под санкции, може да влезе в сила през есента.

"Ако случаят е такъв, парите ще се върнат във фонд в полза на украинския народ, който да върне парите на украинския народ след конфискацията на активи", каза той.

Рейндерс и министрите също обсъдиха сътрудничеството с "Евроджъст", агенцията на блока за наказателно правосъдие, за събиране на доказателства за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Той каза, че "Евроджъст" ще съхранява всички доказателства и трябва да си сътрудничи тясно със страните-членки на блока, 14 от които провеждат собствени национални разследвания, свързани с войната.

"Най-важното е да има много добра координация, да не се дублират различните ситуации и да се събират всички доказателства на едно и също място", каза Рейндерс.

Швейцария не харесва идеята за предаване на замразените руски активи на Украйна

Швейцария не харесва идеята за предаване на замразените руски активи на Украйна

Подобно решение ще създаде опасен прецедент