Швейцария предупрежди международната общност за негативните последици от евентуално решение за предаване на замразени руски активи на Украйна, съобщава ТАСС.

По време на международната конференция за възстановяването на Украйна, проведена в Лугано, швейцарският президент Игнацио Касис заяви, че подобно решение ще създаде опасен прецедент и ще подкопае основите на либералния ред.

Правото на собственост, правото на притежаване е основно човешко право, подчерта той и добави, че тези права могат да бъдат нарушени само ако се създаде подходяща законова база, както беше по време на пандемията от коронавирус.

24 млрд. долара активи на Руската централна банка са замразени в ЕС

24 млрд. долара активи на Руската централна банка са замразени в ЕС

Замразените активи в световен мащаб са около 300 млрд. долара

Западните държави започнаха да налагат безпрецедентни санкции на Русия заради нейната "специална военна операция" в Украйна, като мерките включват и замразяване на около 300 милиарда долара от чуждестранните активи на Руската централна банка, както и задгранични активи на други руски банки и компании.

Освен това Съединените щати решиха да не връщат конфискуваните активи на техните законни собственици в бъдеще, а Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри решението част от конфискуваното имущество да се продаде, за да се предостави помощ на Киев.

Шарл Мишел призовава за конфискация на санкционирани руски активи

Шарл Мишел призовава за конфискация на санкционирани руски активи

С тях трябва да се помогне за възстановяването на Украйна, но планът е изправен пред законови пречки

Вашингтон обмисля да използва замразените активи на Руската централна банка и за предоставяне на финансова и военна помощ на правителството в Киев. Решението беше подкрепено от върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков конфискацията на руски активи "изкривява всички законови норми" и представлява "експроприация на частна собственост".

Руският външен министър Сергей Лавров пък определи инициативата за предаване на тези активи на Украйна като "кражба".

Лондон умува как руските активи могат да бъдат използвани за възстановяването на Украйна

Лондон умува как руските активи могат да бъдат използвани за възстановяването на Украйна

Нуждаем се от нов план Маршал за възстановяване на Украйна, категорична бе Лиз Тръс