Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че иска страните от ЕС да конфискуват санкционирани активи, за да накарат Русия да плати за нанесените от войната щети на Украйна, пише "Политико".

Мишел коментира, че се надява да се изземат санкционираните активи - общо десетки милиарди в брой, недвижими имоти, яхти и друго имущество - в интервю за информационната служба "Интерфакс-Украйна", публикувано в четвъртък.

Мишел признава, че подобни конфискации ще доведат до мъчително труден правен процес в националните правни системи на всичките 27 страни членки и не предостави подробности за това как може да бъде постигнато.

Коментарите на Мишел повториха предложението, представено миналата седмица от президента на САЩ Джо Байдън за рационализиране на конфискуването и отнемането на санкционирани активи на руски олигарси.

"Лично аз съм абсолютно убеден, че това е изключително важно не само за замразяване на активи, но и за да направи възможно конфискуването", каза Мишел в интервюто. "Според мен това е въпрос на справедливост", добави той, "да направим тези пари достъпни... особено за възстановяването на страната. Това е въпрос на справедливост, въпрос на справедливост."

В интервюто Мишел добави, че е помолил правната служба на Съвета да излезе с "някои идеи, за да се намери правно решение в съответствие с принципите на правовата държава, което да улесни и направи възможно конфискацията на имуществото на хората които са санкционирани от ЕС или от други страни по света".

Но далеч не е ясно, че дори най-добрите юристи в ЕС ще намерят магическо решение.

Докато страните от ЕС заедно решават кои санкции да наложат и на кого, мерките се прилагат на национално ниво, където са предмет на националните закони и правни предизвикателства. Санкциите могат да бъдат обжалвани и в Съда на Европейския съюз, където ЕС често е губил подобни дела. Длъжностни лица с репутация, като бившия президент на Украйна Виктор Янукович и бившия египетски президент Хосни Мубарак, спечелиха съдебни дела срещу ЕС, свързани със санкции.

"Трябва време", призна Мишел в интервюто. "Това е труден и дълъг процес."

Байдън предложи конфискуваните руски пари да се ползват за възстановяване на Украйна

Байдън предложи конфискуваните руски пари да се ползват за възстановяване на Украйна

За целта ще се изработи специално законодателство