Държавите от Европейския съюз съобщиха за замразяване на около 23 милиарда евро (24,5 милиарда долара) на активите на Руската централна банка, съобщава агенция Ройтерс. Цифрата е разкрита за първи път, но се очакваше да бъде много по-висока.

Русия публично заяви, че западните санкции са довели до замразяването на около 300 милиарда долара от активите на нейната централна банка в световен мащаб.

От тези замразени активи само по-малко от една десета са в ЕС, според информацията, която Европейската комисия е събрала от 27-те правителства на ЕС, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс на пресконференция.

Той заяви, че около 23 милиарда евро са били замразени в ЕС от началото на войната в Украйна през февруари, цифра, която е по-ниска от 100-те милиарда долара, замразени от Съединените щати.

В допълнение към това страните от ЕС също са замразили около 10 милиарда евро физически активи, като яхти и вили, свързани с олигарси и служители, свързани с Кремъл, добави Рейндерс.

Той не обясни защо третата по големина икономика в света очевидно е привлякла толкова малко активи от руската централна банка.

Той също така отказа да посочи дали всички правителства на ЕС са докладвали за замразяване на активи.

Много правителства на ЕС традиционно са предпазливи при пълното прилагане на санкциите на ЕС, а някои от тях отказаха да кажат публично дали са замразили руски активи.

Шарл Мишел призовава за конфискация на санкционирани руски активи

Шарл Мишел призовава за конфискация на санкционирани руски активи

С тях трябва да се помогне за възстановяването на Украйна, но планът е изправен пред законови пречки