На 9 март руските сили извършиха най-големия ракетен удар в Украйна от 2023 г. досега, но атаката вероятно е обслужвала само целите на руската държавна пропаганда. Украински военни съобщиха, че руските сили са атакували украинска критична инфраструктура с 84 различни ракети, 20 крилати ракети "Калибър", шест противокорабни ракети Х-22, шест хиперзвукови ракети Х-47 "Кинжал", две свръхзвукови противокорабни ракети Х-31П, шест управляеми ракети Х-59 и най-малко 13 зенитни ракети С-300.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Руските сили също така атакуваха Украйна с осем произведени в Иран безпилотни самолета "Шахед-136", за които украински официални лица отбелязаха, че вероятно са искали да отвлекат вниманието на украинските системи за противовъздушна отбрана преди ракетните удари.

Съобщава се, че украинските сили са свалили 34 от 48-те крилати ракети "Калибър"и четири дрона "Шахед-136".

Украински официални лица също отбелязаха, че всичките осем ракети Х-31П и Х-59 не са достигнали набелязаните цели. Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат отбеляза, че украинските сили не са имали капацитета да свалят някои от руските ракети - вероятно имайки предвид ракетите "Кинжал" и С-300.

Русия отговорила с Кинжали на нападението в Брянска област

Русия отговорила с Кинжали на нападението в Брянска област

Тогава Русия обвини украинските власти за "диверсията"

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са извършили "високоточни ракетни удари с голям обсег по въздух, море и земя", насочени към украинската военна инфраструктура, военно-промишлени комплекси и енергийна инфраструктура, подкрепяща украинската армия, като отмъщение за предполагаемо нахлуване в Брянска област на 2 март.

Украински официални лица, руски милблогъри и кадри от социалните медии показват, че руските сили са атакували преобладаващо енергийната инфраструктура в Украйна. Ръководителят на украинския държавен електропреносен оператор "Укренерго", Володимир Кудрински, заяви, че руските ракетни удари отново са насочени към украинската енергийна инфраструктура, но отново не са успели да постигнат текущата цел на Русия за унищожаване на украинските енергийни доставки.

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че руските удари са засегнали осем енергийни обекта, което е довело до прекъсване на електрозахранването в някои райони на страната.

Киевската градска военна администрация съобщи, че предварителните данни показват, че руските сили може да са използвали ракети "Кинжал", за да ударят неуточнена инфраструктура, докато кадри в социалните медии показват издигащ се дим от една от топлоелектрическите централи в Киев.

Руски блогъри разпространиха репортажи за последиците от ударите по енергийни съоръжения в градовете Киев, Днепър, Виница, Одеса, Кировоград и Харков и др. ISW продължава да оценява, че тези ракетни удари няма да подкопаят волята на Украйна или да подобрят позициите на Русия на фронтовата линия.

Кремъл вероятно умишлено е изстрелял ракети, които украинската противовъздушна отбрана не може да прехване, за да постигне резултати в руското информационно пространство въпреки намаляващите доставки на такива ракети. Игнат отбеляза, че Русия има до 50 ракети "Кинжал" и е използвала някои ракети, които не може да замени. Руският президент Владимир Путин вероятно е използвал тези оскъдни ракети в безплодни атаки, за да успокои руските провоенни и ултранационалистически общности, които преобладаващо го призоваха да отмъсти за инцидента в Брянска област на 2 март. Руски блогъри също критикуваха руската ракета кампания за това, че не успя да накара Украйна да "замръзне" през зимата в края на февруари и началото на март преди пролетния сезон.

Путин вероятно се е опитал да компенсира тези разкази с друга ракетна атака, подобна на тази, която Русия извърши през есента на 2022 г., използвайки модерни ракети, за да гарантира известни щети в Украйна. Руските блогъри обаче не подкрепиха категорично днешните удари, като отбелязаха, че Кремъл трябва да промени фундаментално подхода си за насочване, като се има предвид, че Украйна се е адаптирала към установения модел на атака срещу нейната енергийна инфраструктура.

Престрелка с десетки диверсанти в Брянска област, взрив край Тула
Обновена

Престрелка с десетки диверсанти в Брянска област, взрив край Тула

Има убити, ранени и взети заложници, Украйна отрича

Руските сили вероятно са напреднали северозападно от Бахмут на 9 март сред вероятно засилен темп на руски настъпателни операции в района. Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че бойците на групата Вагнер са превзели напълно Дубово-Василовка (на 6 км северозападно от Бахмут), а геолокационни кадри, публикувани на 9 март, показват, че силите на Вагнер вероятно са превзели селището.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са извършили най-малко 30 процента от атаките си в Украйна северозападно от Бахмут на 8 март.

ISW предположи, че украинските сили вероятно са изтласкали руските сили от Хромове след докладването на украинския генерален щаб за нападенията от 1 март и докладваното установяване на понтонни мостове предполага, че украинските сили укрепват позициите си около критичните наземни комуникационни линии близо до Хромове . Руските сили може временно да съсредоточат оперативните си усилия северозападно от Бахмут, за да създадат условия за бъдещи настъпателни операции, насочени срещу тези укрепени украински позиции около Хромове или предназначени да ги заобиколят в по-голямо обкръжение.

Офанзивната операция на групата "Вагнер" в Източен Бахмут изглежда е навлязла във временна тактическа пауза и остава неясно дали бойците на Вагнер ще запазят оперативното си превъзходство в бъдещите руски офанзиви в града. Няма съобщения за бойци на "Вагнер", провеждащи настъпателни операции от Източен Бахмут към централните части на града, откакто руските сили превзеха целия Източен Бахмут, разположен източно от река Бахмутка на 7 март.

Бойците провеждат силно изтощителни фронтални атаки срещу Източен Бахмут в продължение на девет месеца и вероятно не са готови да извършат пресичане на река Бахмутка до центъра на град Бахмут в този момент. Фронталната офанзива в Източен Бахмут вероятно е погълнала значително количество персонал и ресурси на "Вагнер", въпреки че все още не е очевидно дали това усилие е довело до кулминацията на офанзивата на Вагнер в самия Бахмут. Говорителят на украинската източна групировка на силите Сергий Череватий заяви на 9 март, че нарастващ брой неуточнени руски въздушнодесантни и механизирани подкрепления наскоро са пристигнали в Бахмут.

Русия може да се бие в Украйна още две години

Русия може да се бие в Украйна още две години

Русия използва посредници за санкционирани технологии, а армията се адаптира за дългосрочна конфронтация със Запада

Пристигането на увеличен брой конвенционални руски сили в района може да предполага, че руските сили възнамеряват да компенсират възможната кулминация на настъпателните операции на Вагнер в Бахмут с нови конвенционални войски. Бойците на групата "Вагнер" може също да провеждат временна тактическа пауза, за да изчакат тези конвенционални руски подкрепления и да се попълнят в подготовка за скъпи операции в центъра на Бахмут.

Руските сили може да се готвят да възобновят настъпателните операции около Въгледар, въпреки че постоянните проблеми с персонала и боеприпасите вероятно ще продължат да възпират руските сили да напредват. Съобщава се, че кадри в социалните медии, публикувани на 8 март, показват личен състав от 136-а мотострелкова бригада от 58-ма общовойскова армия на Южния военен окръг, който се обръща към руското военно командване за повече артилерийски боеприпаси, преди да смени 155-та морска пехотна бригада на Тихоокеанския флот близо до Въгледар и провеждат наземни атаки в района.

155-а морска пехотна бригада понесе значителна част от катастрофалните загуби, които руските сили претърпяха в своята кулминационна триседмична февруарска офанзива за превземането на Въгледар и според съобщенията е била възстановявана най-малко седем пъти от началото на руската инвазия в Украйна.

Руските сили може да се сменят в 136-та мотострелкова бригада, за да заменят силно влошена формация с надеждата да подновят офанзивите край Въгледар, въпреки че тази замяна един към един не представлява руско подсилване на това усилие. Личният състав на 136-та мотострелкова бригада уточни, че трябва да запази артилерийските си боеприпаси, тъй като руските сили изпращат по-голямата част от артилерийските снаряди на силите, които се бият около Бахмут.

Вътрешната динамика в руската армия може да стимулира потенциалното възобновяване на скъпи офанзиви близо до Въгледар, които обещават малка оперативна полза. Съобщава се, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е наредил на командващия Източния военен окръг (EMD) генерал-полковник Рустам Мурадов да превземе Въгледар на всяка цена, за да разреши широко разпространената критика в руското Министерство на отбраната (MO) относно липсата на напредък и значителните загуби в района на Въгледар.

Наскоро Шойгу посети Мурадов в западната част на Донецка област, вероятно за да оцени жизнеспособността на офанзивата във Въгледар, както и продължаващата роля на Мурадов като командващ EMD.

ISW по-рано оцени, че Мурадов ще има нужда от нови резерви от жива сила и оборудване, за да изпълни докладваните инструкции на Шойгу, а замяната един към един на 155-та морска пехотна бригада със 136-та мотострелкова бригада не представлява значителна част от вероятните подкрепления изисква се.

Все още не е ясно дали Шойгу е решил да предостави на Мурадов необходимите ресурси за възобновяване на офанзивите, но Мурадов може да реши, че трябва да възобнови настъпателните операции независимо, за да демонстрира своята компетентност като командир. ISW оценява, че руските сили ще трябва да напреднат нагоре с 24 км от настоящите фронтови линии около Въгледар за тази офанзива, за да подкрепят операции на други места в Донецка област, темп на напредък, който руските сили не са постигнали от първите месеци на пълномащабното нахлуване в Украйна.

Възобновяването на скъпо струващите офанзиви около Въгледар би било неправилно разпределение на вече деградирали сили за все по-безсмислени оперативни усилия, но личните мотиви на Мурадов може да накарат руските сили в района да възобновят тези операции въпреки това.

Руските власти вероятно създават базирани на доброволци военни формирования към руските държавни енергийни компании, за да разпределят отговорността и отчетността за управлението на единици, да облекчат тежестта върху националния бюджет и регионалните бюджети и да използват финансовите ресурси на тези субекти. Би Би Си съобщи на 9 март, че руската данъчна служба е вписала базирания в Запорожието доброволчески батальон "Судоплатов" в регистъра на руските юридически лица, превръщайки батальона в държавно унитарно предприятие.

Би Би Си добави, че руската данъчна служба е регистрирала батальона на същия адрес като държавните предприятия "Таврия-Енерго" и "Държавен зърнен оператор".

Регистрацията може да е свързана с нововъзникващите усилия на Кремъл да създаде контролирано от държавата въоръжено формирование, аналогично на частите от резерва на Руската бойна армия към дъщерното дружество на "Газпром" - "Газпром Нефт".

ISW: И "Газпром нефт" иска да има своя частна армия

ISW: И "Газпром нефт" иска да има своя частна армия

Енергийният гигант събира доброволци в Донбас

Създаването на контролирани от държавата военни формирования, законно свързани с енергийни компании, може да позволи на Кремъл да намали логистичните тежести върху руското Министерство на отбраната (МО) и регионалните администрации, да делегира ясна отговорност за набирането на персонал, да набира доброволци, без да ангажира допълнително федерално финансиране, и да осигури хеджиране срещу ограниченията на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер". Решението за регистриране на батальона Судоплатов в близост до Таврия-Енерго, организация, която за разлика от "Газпром" не е включена в списъците със санкции на Министерството на финансите на САЩ, може да осигури допълнителни финансови стимули, тъй като Таврия-Енерго може да помогне на батальона Судоплатов при заобикаляне на финансови препятствия, пред които би се изправила доброволческа формация, свързана с Газпром Нефт.

Приднестровското окупационно правителство обвини украинското правителство в заговор за убийството на президента на Приднестровието, вероятно като част от текущите руски информационни операции за подкопаване на доверието в Украйна и дестабилизиране на Молдова. Приднестровското окупационно министерство на службите за сигурност обвини шестима души, включително украински граждани и служители на Украинската служба за сигурност, на 9 март в заговор за убийството на висши окупационни служители на Приднестровието и окупационния ръководител Вадим Красноселски.

СБУ заяви, че обвинението на приднестровските власти е информационна провокация на Кремъл.

ISW по-рано съобщи за увеличаване на руските информационни усилия за дестабилизиране на Молдова и дори за въвличане на Приднестровието във войната.

Кремъл също се опита да подкопае доверието в Украйна чрез неотдавнашните твърдяни нахлувания на границата в Брянска област.

Руските власти вероятно засилват усилията си за вербуване в окупираните украински територии. Украински официални лица съобщиха на 9 март, че руските окупационни власти се подготвят за мобилизационна вълна през пролетта на 2023 г. в окупираните райони на Донецка и Луганска области и че местните офицери за набиране на военни са поискали от образователните институции да представят списъци на всички момчета, родени през 2006 г., до 1 април.

ISW за първи път съобщи на 6 март, че украинските служители са забелязали случаи на окупационни власти, регистриращи тийнейджъри, родени през 2006 г.

Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки също заяви на 9 март, че окупационните власти са започнали да формират "Запорожско народно опълчение" ("народное опълчение"—а не армейски корпус като в окупираните Донецка и Луганска области), предполагаем изцяло доброволчески резерв от настоящи и бивши жители на Запорожка област.

Търканията между и различията в отношението към мобилизираните руски войници и силите на Донецката и Луганската народни републики (ДНР/ЛНР) продължават да подхранват оплаквания и публични призиви. Руски милблогър разшири видеоклипа от 8 март на тълпа войници в руския 1004-ти полк, съставен от мобилизирани войници от Калининград, които спорят с командира си за подчинението си на силите на ДНР. Войниците обвиниха командирите на ДНР, че са разделили частите на 1004-ти полк и са ги изпратили в фронтална атака без прекъсване. Те поискаха от руските командири да ги пренасочат към силите за териториална отбрана - както се твърди, че руските служители обещаха, че ще бъдат, когато бъдат повикани - и заплашиха да започнат битка или да извършат масово самоубийство.

Руски опозиционен информационен източник заяви на 8 март, че приблизително 500 жители на окупираните Луганска и Донецка области са подписали обръщение до руския президент Владимир Путин с искане за демобилизиране на жители на Луганска и Донецка област на възраст над 50 години. Съобщава се, че жителите твърдят, че ЛНР и ДНР войниците трябва да имат равни права и задължения като всички руски граждани, но силите на ЛНР и ДНР не предоставят на мобилизираните войници от Луганска и Донецка област правата за уволнение, предоставени от руската армия.

Руските власти продължават да преследват ограничената руска съпротива срещу мобилизацията и руската война в Украйна. Руска държавна информационна агенция съобщи на 9 март, че съдът на Република Карелия осъди 18-годишен студент на два месеца лишаване от свобода за държавна измяна поради призивите му в социалните медии да помогне на Украйна и да попречи на руската армия да постигне целите си.

Руската младежка активистка организация "Гражданският алианс на Русия" заяви на 8 март, че руските сили за сигурност са арестували нейния заместник-председател за предполагаем опит за саботаж на железопътна линия в Петрозаводск, Република Карелия.

Руските официални лица и окупационните власти продължават усилията си да интегрират окупираните територии в руските политически и бюрократични системи. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник заяви, че руската управляваща политическа партия "Единна Русия" е започнала да приема документи за регистрация като кандидати за предварителния вот в окупираната Луганска област на 9 март.

Секретарят на луганската организация на "Единна Русия" и председател на Народния съвет на ЛНР Денис Мирошниченко е първият регистриран кандидат за предварителен вот в окупираната Луганска област. Мирошниченко заяви, че жителите на окупираната Луганска област могат да подават документи за кандидатстване до 27 април.

Пасечник заяви, че "Единна Русия" ще формира кандидатски листи за депутати в Народния съвет на ЛНР и депутати в градския съвет на град Луганск въз основа на резултатите от предварителното гласуване за окончателно гласуване в неопределен час.

Руските официални лица продължават да поставят условия за местните избори през септември в окупираните територии. Ръководителят на окупационната администрация на Херсон Владимир Салдо заяви на 9 март, че руски официални лица са създали регионална избирателна комисия в окупираната област Херсон, която е започнала работа по формирането на териториални избирателни комисии в окупираните територии.

Салдо също така твърди, че окупираната Херсонска област ще проведе избори за депутати от окупационната законодателна администрация на Херсонска област през септември 2023 г.

Руските окупационни власти засилват мерките за филтриране и усилията на правоприлагащите органи в окупираните територии, вероятно в отговор на продължаващите украински партизански действия. Украинският център за съпротива съобщи на 9 март, че руският президент Владимир Путин е възложил на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) да подобри "системата за борба с тероризма" на място и да засили работата срещу украинските партизани.

Съветникът на украинската военна администрация на Херсонска област Сергей Хлан заяви на 8 март, че руските окупационни власти засилват мерките за сигурност на контролно-пропускателните пунктове в окупираната област Херсон.

Ръководителят на окупационната областна администрация на Херсонска област Владимир Салдо обяви на 9 март, че е подписал заповед за засилване на контрола върху всички контролно-пропускателни пунктове в окупираната област Херсон, цитирайки заплахи от "тероризъм" като оправдание за засилване на мерките за филтриране. Салдо твърди, че властите в окупираните Запорожие, Луганск и Донецки области скоро ще въведат подобни мерки. Салдо също така твърди, че служители на териториалните и регионалните клонове на руското министерство на вътрешните работи са открили полицейска лаборатория за генетични изследвания в окупираната Херсонска област. Салдо твърди, че лабораторията е започнала да извършва изследвания на доказателства, оставени на местопрестъпленията, и подчерта очакванията, че лабораторията ще окаже значително влияние върху идентифицирането на лицата, участващи в престъпна дейност.

Русия заплаши Запада да не посяга на "миротворците" ѝ в Приднестровието

Русия заплаши Запада да не посяга на "миротворците" ѝ в Приднестровието

Москва ще счита всяко действие срещу тях за нападение срещу себе си