Сергей Шойгу е провел среща с командирите на групировките от "специалната военна операция" в Украйна, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Според прессъобщението на министерството той е изслушал доклади за текущата ситуация в зоните на отговорност, както е разгледал плановете за по-нататъшни действия.

Вчера бе съобщено, че Шойгу е инспектирал групировката на войските "Изток", като е бил в зоната на военните действия - "в южното направление на Донецк" и се е срещнал с генерал-полковник Рустам Мурадов, командир на Източния военен окръг, както и награди военни.

Според министерството Шойгу е обърнал специално внимание на създаването на необходимите условия за безопасно настаняване на личния състав в полеви условия, организирането на цялостна поддръжка на войските и работата на медицинските и логистичните подразделения. Също внимание е обърнато на организацията на непрекъснатото снабдяване на войските с оръжие, военно оборудване и боеприпаси. Особено внимание беше обърнато на организацията на бойната подготовка на резервните части, военнополитическата работа и други видове цялостна поддръжка на войските.

Сергей Шойгу раздаде награди на фронта в Донецк

Сергей Шойгу раздаде награди на фронта в Донецк

Военното министерство разпространява снимки на Шойгу пред порутена от обстрел сграда

Американският Институт за военни изследвания (ISW) пише в ежедневния си анализ, че Шойгу по време на посещението вероятно се е опитал да оцени мащаба на руските военни загуби край Угледар и възможността за по-нататъшно настъпление в това направление. Руските сили претърпяха огромни загуби по време там по време на триседмичната си офанзива, а сериозният недостиг на личен състав и оборудване вероятно и не позволява на руските войски да постигнат дори лек напредък в това направление. Поради това руското министерство на отбраната може би обмисля прехвърляне на резерви в района на Угледар, за да могат да възобновят настъпателните операции.

Ако Шойгу наистина е пътувал до зоната на военните действия в Украйна, това може да означава, че Министерството на отбраната няма доверие на началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов. Според ISW именно Герасимов трябва да приеме доклада на командирите и би било логично той да направи посещение на фронта.

ISW: Руските сили са напреднали в Бахмут, но без да обкръжат града

ISW: Руските сили са напреднали в Бахмут, но без да обкръжат града

Китай все пак е преговарял с Русия за доставка на оръжие