Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е инспектирал преден команден пункт на едно от подразделенията на войсковата групировка "Изток" в южната част на Донецкото направление на специалната военна операция. Съобщението е на руското министерство от тази сутрин. Не става ясно кога е извършено посещението, нито точното му местоположение, което в ситуация на война е нормално от съображения за сигурност. Вчера Шойгу обаче би трябвало да е бил в Москва, където се състоя съвещание на Националния съвет за сигурност на РФ с участието на президента Владимир Путин.

Там военният министър е изслушал доклада на командира на групировката генерал-полковник Рустам Мурадов и офицерите от щаба за текущата ситуация и действията на войските. Военните разпространяват монтирано видео, на което се вижда Шойгу в хеликоптер, в команден пункт как награждава руски войници, но няколко от снимките, отново разпространени от министерството, Шойгу разговаря с командир на фона на сграда сериозно пострадала от обстрел. 

Отбелязва се, че по време на работата министърът е обърнал специално внимание на организацията на всестранната поддръжка на войските от групировката, включително условията за безопасно настаняване на личния състав, както и на работата на медицинските и логистичните подразделения.

Въпреки провала в Украйна, Сергей Шойгу запазва поста си

Въпреки провала в Украйна, Сергей Шойгу запазва поста си

Владимир Путин има различни причини да задържи министъра на отбраната

Министърът на отбраната е благодарил на военнослужещите, изпълняващи задачи в зоната от Севернокавказкия военен окръг, за тяхната самоотверженост и героизъм и им връчи държавни награди, ордени "За храброст", отличителен знак "Георгиевски кръст" и медали "За храброст".

ТАСС цитира думите на Шойгу: "Заслужени награди, заслужени. Вие се биете добре! Все още има много работа за вършене. Силно се надявам, че ще продължите да служите вярно на страната ни. Желая ви успех, късмет и, разбира се, да се върнете у дома живи! - каза Шойгу, обръщайки се към военнослужещите.

Затворниците – пушечно месо в офанзивата на Русия

Затворниците – пушечно месо в офанзивата на Русия

Отново голям прираст и на жертвите сред мобилизираните руснаци на фронта в Украйна

Последното от редките посещения на военния министър на фронта беше на 17 януари, когато Шойгу отново раздаде медали, а преди това Военното министерство съобщи за негово посещение в края на декември 2022 г.

От самото съвещание на Съвета за сигурност на Руската федерация вчера излезе изключително малко информация, като държавните медии цитираха преди всичко думите на Владимир Путин, който говори за социалното осигуряване на руските военнослужещи и компенсирането на семействата им.

Шойгу влезе в окопите на фронта в Украйна

Шойгу влезе в окопите на фронта в Украйна

Руският военен министър провери условията на армията