Имената на 16 071 руски военнослужещи, загинали във войната в Украйна, вече са потвърдени в проекта на руската редакция на BBC, която заедно с "Мидиазона" въз основа на открити източници следи информацията на жертвите, които дава руската армия в авантюрата на Кремъл. Броят на потвърдените жертви отново е три пъти по-голям от обичайните седмични данни. Лъвският пай от тези смъртни случаи се пада на тези, които доскоро са живели "в цивилния живот" - мобилизирани, доброволци и затворници.

Само през последната седмица са потвърдили имената на още 935 загинали.

През цялата 2022 г. руските източници редовно съобщават за около 250-300 смъртни случая всяка седмица. През януари тези цифри се удвояват и продължават да нарастват отново през февруари, като най-вероятно това е пряко следствие от продължаващите опити за офанзива на Русия в Донбас.

Смъртта на 16 071 руски военнослужещи е потвърдена за последно, като една трета от всички тези жертви се падат на тези, които не са били свързани с армията преди инвазията - доброволци, мобилизирани, затворници и новоназначени в ЧВК.

Без обучение на фронта: загубите на Русия в Украйна за 11-те месеца война

Без обучение на фронта: загубите на Русия в Украйна за 11-те месеца война

През последните два месеца рязко се увеличиха съобщенията за затворници

Цивилните във войната

От открити източници списъкът потвърждава, че загинали 1366 мобилизирани руснаци. 40% от тях са загинали от 1 януари насам.

Реалните загуби сред мобилизираните може да са много по-големи, тъй като в много съобщения за загинали в Украйна войници от октомври насам не се посочва техният статут. Поради това понякога е невъзможно да се разбере дали лицето е служило като военнослужещ на договор, доброволец или е било мобилизирано.

Ако се съди по докладите от фронтовете, специалистите по наборна военна служба сега съставляват гръбнака на предните отряди, които участват в настъплението край Кремена и някои други населени места в Донбас. В същото време продължават да се срещат случаи, в които наборниците се изпращат да се бият в част, която значително се различава от тази, по която са преминали обучение в частите си. Това - заедно с липсата на координация между подразделенията и честите обстрели - води до допълнителни жертви сред довчерашните цивилни.

Известно е, че най-малко 52 мобилизирани лица са загинали в Русия още по време на престоя в сборни пунктове или във военните части. Експертите отбелязват, че руската армия не е била подготвена да приеме, настани и обучи такава маса хора. В резултат на това мобилизираните са набирани без медицински прегледи, липсват достатъчно жилищни помещения, дори и качествени униформи.

Смъртта им най-често е била причинена от здравословни проблеми или забавено медицинско лечение. Осем души са починали в резултат на самоубийство, а няколко други - в резултат на прекомерна консумация на алкохол.

BBC продължава да следи съобщенията за погребенията на военнослужещите, загинали при обстрела на Макеевка, Донецк през нощта на 1 януари 2023 г. Повечето от тях са били мобилизирани. Потвърдена е смъртта на 136 военнослужещи, загинали при обстрела на Макеевка. Това е с 47 души повече, отколкото твърди руското Министерство на отбраната.

Руски затворници и мобилизирани гинат на украинския фронт

Руски затворници и мобилизирани гинат на украинския фронт

Потвърдена е смъртта на 11 009 руснаци, без загиналите в Макеевка

Новите тенденции

Броят на руските жертви, потвърден от открити източници през годината на нахлуването в Украйна, вече надхвърля официално признатите съветски жертви по време на почти десетгодишната война в Афганистан (15 051).

През последните пет месеца почти половината от всички жертви са били хора, пристигнали наскоро от цивилния живот - доброволци, мобилизирани и затворници.

Най-много жертви сега понасят отрядите, съставени от затворници. Вече е известно, че са загинали повече от 1600 затворници. Това е почти два пъти повече от броя им преди две седмици. Това се дължи отчасти на факта, че се откриват все повече гробове на загинали. Повече от 100 нови гроба на затворници са били открити в гробището в село Бакинска в Краснодарския край. През февруари са открити още две масови гробища на хора, които би трябвало да излежават присъди в колониите, но вместо това са отишли да се бият в Украйна.

Допълнително са проверени и по-ранни съобщения, които пръвоначално са категоризирани като "без данни", "доброволци" и "ЧВК", и са открити още около 400 души с действащи присъди.

Загубите на наемниците от ЧВК "Вагнер", които са дошли на фронта не от затвора, а от цивилни среди, също продължават да нарастват. Изучавайки биографиите им, се вижда, че огромното мнозинство от гинещите в момента не са били професионални войници преди нахлуването в Украйна. Повечето от тях са били с граждански професии и преди това не са участвали в операциите на ЧВК "Вагнер" нито в Сирия, нито в Африка.

В същото време започва да се отчита постоянно нарастване на загубите сред парашутистите, морските пехотинци и членовете на Росгвардия. В продължение на няколко месеца руското командване се опитва да спаси най-добрите си кадрови части, като използва в сраженията подразделения на ЧВК, доброволци и мобилизирани. Но, ако се съди по докладите от фронта, сега оцелелите части на специалните сили, морската пехота и въздушнодесантните войски са започнали активно да се разгръщат, надявайки се да ги използват за постигане на успех в настъплението.

Регионалното разпределение

Краснодарският, Свердловският и Челябинският регион продължават да са водещи по отношение на загубите.

Краснодарският край е начело на списъка до голяма степен заради активността на самите местни жители. Смъртта на около 40 % от загиналите от този регион не е била съобщена в медиите или в социалните мрежи - смъртта им е била открита едва след проучване на погребенията в местните гробища. Повечето от загиналите от Свердловска и Челябинска област са били мобилизирани. Частите от тези области са първите, които са изпратени на фронта.

Като цяло повечето от жертвите са били от икономически необлагодетелствани региони. От данните, които са събрани, следва, че рискът да загине по време на войната в Украйна за един млад мъж от Бурятия и Тива е около 100 пъти по-висок, отколкото за един млад московчанин. Бурятия съобщава за 489 загинали, Башкирия - за 491, а Дагестан - за 449. За сравнение, само 107 души от Москва са известни като починали, въпреки че жителите на столицата съставляват почти 9% от населението на Русия.

Хората от националните републики са по-склонни да отидат на война от останалите, но при смъртните случаи няма никакво значение етническата група. Като абсолютен брой етническите руснаци съставляват по-голямата част от загиналите, а разпределението на жертвите отразява преди всичко икономическото неравенство между регионите.

Загиналите офицери

Според редица експерти неуспехите на руската армия на фронта отчасти се дължат на липсата на компетентни командири. От началото на инвазията Русия е загубила най-малко 1795 офицери.

По-голямата част от тези загуби са на младши офицери, които прекарват по-голямата част от времето си с личния състав на своите части: обучават новобранци, провеждат тийм-билдинг и тренировки. Но също така те взимат основните решения на бойното поле.

В резултат на това новите формирования, които Русия създаде от доброволци и мобилизирани сили, може да се окажат много по-малко ефективни поради липсата на професионални командири. А сержантите и прапоршчиците нямат право да взимат значими решения на бойното поле поради структурата на руската армия.

Не е лесно да се намери заместник на всеки загинал офицер. Един войник може да бъде преквалифициран от една специалност в друга за няколко месеца. Но за да се обучи компетентен офицер, са необходими поне четири до шест години. Офицерският корпус на специалните сили и въздушнодесантните войски претърпяха особено сериозни загуби. Заместването на тези специалисти е още по-трудно.

ДНР и ЛНР и "народните милиции"

Общият брой на руските жертви се увеличава значително, ако се включат и тези, които са се сражавали срещу Украйна като част от т.нар. "народните милиции" в Донецк и Луганск.

От 22 декември 2022 г. властите на самопровъзгласилата се ДНР са спрели да публикуват данни за загубите на своите военнослужещи.

Въз основа на открити източници е потвърдена информацията за най-малко 5400 военни жертви от ДНР и повече от 1700 от ЛНР. Тези цифри очевидно са по-ниски от реалния брой на загубите на "народните милиции".

BBC e открила повече от 4700 съобщения и постове в социалните мрежи от хора, които търсят свои роднини от мъжки пол, които са били в редиците на "народните милиции" и отдавна не са поддържали връзка с тях. Някои от издирваните в първите месеци на войната вече са се завърнали у дома с "товар 200".

BBC посочва изрично, че публикува само данните, които са доказани въз основа на публични източници, т.е. реалният брой на жертвите със сигурност е още по-висок. По собствени оценки, списъкът може да съдържа поне наполовина по-малко имена, отколкото са реално погребаните в Русия. Заключението е въз основа на проучването на ситуацията в гробищата в повече от 60 руски населени места през цялата 2022 г.

Така и според най-консервативната оценка, Русия може да е загубила повече от 32 000 души при нахлуването в Украйна.

Общият брой на невъзстановимите загуби на Русия (т.е. броят на тези, които са били инвалидизирани поради нараняване или са изчезнали по време на бойните действия) може да бъде поне 144 500. Тази цифра се посочва от американския Център за военноморски анализи, според който на всеки убит руски войник по време на войната в Украйна се падат средно около трима и половина ранени.

Като се вземат предвид тези цифри, кумулативните загуби на воюващите на руска страна може да надхвърлят 46 хил. загинали. А заедно с ранените и безследно изчезналите, общите загуби на проруските сили може да надхвърлят 208 хил. души до март.

Центърът за стратегически и международни изследвания на САЩ (CSIS) дава подобна оценка. През първата година от инвазията проруските сили (включително ЧВК и военните сили на ДНР и ЛНР) губят между 200 000 и 250 000 души - ранени, убити и изчезнали.

Украинският генерален щаб оценява загубите на Москва на над 150 000 загинали. Руското министерство на отбраната последно съобщи за загубите на 21 септември, като отчете 5937 загинали.

CSIS: Руските загуби в Украйна надвишиха общите загуби във всички конфликти след 1945 г.

CSIS: Руските загуби в Украйна надвишиха общите загуби във всички конфликти след 1945 г.

60-70 хиляди руснаци са загинали във войната