Според Центъра за стратегически и международни изследвания на САЩ (CSIS) загубите на Русия в Украйна през последната година надвишават загубите във всички войни с участието на съветската или руската армия след Втората световна война взети заедно, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според CSIS общите загуби на руснаците в Украйна в убити и ранени са 200-250 хиляди души. От тях 60-70 хиляди са загинали, включително не само редовни войски, но и наемници на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", служители на руските специални служби и милициите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

Данните на украинския Генерален щаб за руските загуби са много високи - около 150 хиляди души.

Но дори по-умерените данни, дадени от CSIS, предполагат, че Русия търпи най-големите загуби в историята си от 1945 г. насам.

Според официални данни 14 000-16 000 съветски войници са загинали в Афганистан, 12 000-25 000 руски войници са загинали в двете чеченски кампании и 6000-7000 са загинали в Донбас преди пълномащабното нахлуване в Украйна, пише CSIS в своя доклад.

От документа също така следва, че процентът на загубите в Украйна значително надвишава ситуацията в други конфликти. В Чечения например руската армия губи от 95 до 185 души на месец, в Афганистан - 130-145, а в Украйна - 5-5,8 хиляди убити на месец.

Според анализаторите на CSIS руското командване е допуснало редица сериозни грешни изчисления, които са довели, наред с други неща, до толкова големи загуби на личен състав. Самото начало на войната се оказа неочаквано трудно за Кремъл, който не очакваше съпротива нито от въоръжените сили на Украйна, нито от цивилното население.

Тогава Русия реши да влезе в режим на война на изтощение, надявайки се на своето превъзходство в оръжията и че западните доставки рано или късно ще спрат. Но доставките не само не спряха, но и задминаха руския арсенал по качество и ефективност, се казва в доклада.

В продължение на една година Би Би Си, "Медиазона" (призната от руските власти като чужд агент) и екип от доброволци идентифицираха повече от 15 000 руски войници, загинали в Украйна след началото на пълномащабна инвазия. Това е само част от общите загуби, въпреки то е по-високо от официалните данни на властите.

Белият дом: Над 30 хиляди вагнеровци са загинали в Украйна

Белият дом: Над 30 хиляди вагнеровци са загинали в Украйна

От тях 90 процента са затворници