Руската армия е направи три унизителни отстъпления в Украйна през последната година. Близо 200 000 души бяха убити или ранени. Въпреки това руският министър на отбраната запазва поста си благодарение на президента Владимир Путин, съобщава Ройтерс.

Руският лидер има различни причини да задържи 67-годишния Сергей Шойгу. Той е изключително лоялен, помогна на Путин да стане президент и за вземането на решение за нападението над Украйна.

Лоялността винаги надделява над компетентността във вътрешния кръг на Путин, заяви Андрю Вайс, специалист по Путин в мозъчния тръст Carnegie Endowment, който е заемал различни политически роли в Съвета за национална сигурност на САЩ и е написал книга за Путин. Той посочва, че Путин публично е признал, че му е трудно да уволнява хора и обикновено се занимава лично с подобни въпроси.

Няколко души на висши позиции, чието представяне на работата оставя много да се желае, включително Шойгу, се възползват от тази недооценена сантиментална страна на личността на Путин, допълни Вайс.

Русия готви дълбоки реформи в армията до 2026 г.

Русия готви дълбоки реформи в армията до 2026 г.

Москва увеличава въоръжените си сили до 1,5 милиона войници

Шойгу, груб хардлайнер, който се е обучавал като строителен инженер, е заемал непрекъснато висши постове в руските силови структури след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и е бил министър на извънредните ситуации при покойния президент Борис Елцин. Назначен за министър на отбраната през 2012 г., той е част от най-близкото обкръжение на Путин и се наслаждава на лов и риболов с него в родния му Сибир.

Татяна Становая, основател на фирмата за анализи R.Politik и наблюдател на Кремъл с добри връзки, посочи, че Путин предпочита да работи с хора, които познава добре, въпреки недостатъците, които може да имат.

За него това е психологически по-лесно, каза тя, посочвайки профила на Шойгу, в който подчерта, че през 1999 г. Шойгу е бил един от лидерите на политическа партия, която помогна на Путин да стане президент. Оттогава Путин в известен смисъл е задължен на Шойгу. На Шойгу му е гарантирано удобното място в руската политика - при условие, че не е допуснал сериозни гафове.

Източник, близък до руските власти, който отказа да бъде назован, посочва още една причина, поради която смятат, че е малко вероятно Шойгу да бъде сменен скоро. Не се сменят конете на кръстопът. Руската армия се учи от грешките си и успешно се адаптира, каза източникът.

Сергей Шойгу нареди изтегляне зад река Днепър
Обновена

Сергей Шойгу нареди изтегляне зад река Днепър

Това е първата такава заповед, разпространена от официалните руски канали

Високопоставен дипломат от НАТО и високопоставен служител на ЕС казаха, че така или иначе смятат Путин и неговите генерали за основните лица, вземащи решения за Украйна, а не Шойгу.

Становая заяви, че Шойгу е съсредоточен върху управлението на огромното си министерство и връзките му с отбранителната индустрия, което означава, че отговорността за кампанията в Украйна е споделена. Самият Путин работи за Украйна с генералите, а не само с една или две фигури, а понякога се включва и в ситуацията на бойното поле на по-ниско ниво, добави тя.

Началникът на Генералния щаб Валери Герасимов беше назначен миналия месец да ръководи войната в Украйна, а Сергей Суровикин, наричан от руските медии "Генерал Армагедон", беше понижен до заместник-командващ операцията. И двамата мъже, за разлика от Шойгу, са професионални военни офицери.

Кремъл обяви, че ще постигне целите си в Украйна в това, което нарича "специална военна операция" и отхвърли западните оценки за нейните жертви като преувеличени. Руските сили все още контролират около една пета от Украйна и са подозирани от Киев, че се подготвят за нова голяма офанзива. Смята се обаче, че инвазията на Русия е хвърлила нелицеприятна светлина върху армията на Москва, която беше отблъсната от Киев, разбита в североизточна Украйна, след което беше принудена да предаде южния град Херсон.

Руският парламент обмисля да разпита Шойгу за пораженията в Украйна

Руският парламент обмисля да разпита Шойгу за пораженията в Украйна

След критики към ръководството за загубените територии

Евгений Пригожин, основател на руската наемническа групировка "Вагнер", беше един от най-яростните критици на Шойгу, твърдейки, че собствените му хора, които са оглавили няколко нападения в Източна Украйна, са много по-ефективни от редовната армия. Пригожин избягва лични нападки през последните седмици, след като очевидно е бил помолен да се откаже от Кремъл; той по-рано нарече висшето ръководство на армията "копелета", които трябва да бъдат изпратени боси на фронта с картечници.

Игор Гиркин, бивш офицер от Федералната служба за сигурност, който помогна за започването на конфликта през 2014 г. с подкрепяния от Москва сепаратистки бунт и е под санкциите на САЩ, също многократно е поставял под съмнение компетентността на Шойгу. Наистина бих искал да знам кога този... безделник най-накрая ще бъде изправен пред военен съд за начина, по който подготви нашата армия за война, написа той.

Въпреки грешките на Москва в Украйна, Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в базирания в Лондон мозъчен тръст RUSI, каза, че Шойгу е "масово увеличил" способностите на армията и е ръководил сложни, но успешни операции преди Украйна. Не всичко беше самохвалство, уточни той.

Проблемът е, че Путин и началникът на Генералния щаб Герасимов изглежда също са повярвали на тези митове и са имали много преувеличено чувство за собствените си способности, каза още той.