Долната камара на руския парламент ще обмисли призоваването на министъра на отбраната Сергей Шойгу за разпит на закрито заседание. Това съобщи в четвъртък депутатът Сергей Миронов, цитиран от "Комерсант".

Като практика не е известно Държавната дума да привлича министър на отбраната на отговорност. Руските въоръжени сили обаче бяха открито критикувани от военни коментатори тази седмица, след като загубиха контрол над големи части от района на Харков в Украйна при светкавично настъпление на украинските сили. 

Миронов, силен поддръжник на руската инвазия в Украйна и ръководител на малката прокремълска партия "Справедлива Русия", беше цитиран да казва, че Съветът на Държавната дума, който управлява дейността на камарата, ще обсъди въпроса в понеделник.

Британското МО: Украйна консолидира контрола над Харков

Британското МО: Украйна консолидира контрола над Харков

Изтеглилите се руски войски са изоставили скъпоструващо оборудване

Миронов написа в "Туитър" в сряда, че неговата партия е предложила срещата с Шойгу, "за да могат депутатите да говорят с него при закрити врата и да задават всички въпроси, които интересуват нас и гражданите".

Припомняме, че поражението на Русия в района на Харков беше най-голямото, откакто беше отблъсната от настъплението към украинската столица Киев през първите седмици от инвазията, която започна на 24 февруари.

Москва казва, че това, което нарича "специална военна операция", е било необходимо, за да се предотврати използването на Украйна като платформа за западна агресия и за защита на рускоезичните. Киев и неговите западни съюзници отхвърлят тези аргументи като неоснователни претексти за агресивна война в имперски стил.

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

Блогъри настояват Готвачът на Путин да смени Шойгу