Русия обяви, че ще направи "големи промени" във въоръжените си сили от 2023 г. до 2026 г. и обеща да преобразува военната си структура след месеци на неуспехи на бойното поле в Украйна, съобщава "Ройтерс".

В допълнение към административните реформи Министерството на отбраната заяви, че ще засили бойните способности на своите военноморски, аерокосмически и стратегически ракетни сили.

Само чрез укрепване на ключовите структурни компоненти на въоръжените сили е възможно да се гарантира военната сигурност на държавата и да се защитят новите региони и критичните обекти на Руската федерация, подчерта министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Русия засилва бойните способности и усъвършенства ядрените си оръжия

Русия засилва бойните способности и усъвършенства ядрените си оръжия

Заявка на Сергей Шойгу

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на свой ред отбеляза, че промените са били необходими поради "прокси войната", водена в Украйна от Запада, който изпраща все по-тежко въоръжение на Киев, за да му помогне да устои на руските сили.

Министерството на отбраната, което беше изправено пред остри критики в страната заради своята неефективност да поеме контрола над големи райони от Украйна, през декември обеща да увеличи армията си до 1,5 милиона войници.

Шойгу отбеляза, че ще бъде извършена и "промяна във военно-административното деление" на страната.

Путин не жали средства за армията - обещава модерно оборудване и ракети "Сармат"
Обновена

Путин не жали средства за армията - обещава модерно оборудване и ракети "Сармат"

Президентът е доволен, че бойните способности на Русия "непрекъснато нарастват"

По негови думи "особено внимание трябва да се обърне на набирането на войски", както и на "навременната доставка" на военна техника и "увеличаване на броя на полигоните".

Ведомството направи многобройни промени в ръководството си през 11-те месеца на "специалната военна операция", в която руските сили първоначално превзеха големи райони от Южна и Източна Украйна, но впоследствие претърпяха поредица от болезнени поражения и отстъпления.

Миналата седмица Шойгу назначи началника на руския генерален щаб армейски генерал Валери Герасимов за командващ войната в Украйна.

Русия ще похарчи 600 млрд. долара за отбрана до 2025 г.

Русия ще похарчи 600 млрд. долара за отбрана до 2025 г.

4,7 трилиона рубли ще бъдат разходени още тази година