Русия предупреди Запада, че ще счита за нападение срещу себе си всяко действие, което заплашва руските мироопазващи сили в Приднестровието - отцепилия се от Молдова регион, съобщава "Ройтерс".

Предупреждението идва ден, след като Москва обвини Украйна, че разполага войски близо до границата на региона.

На този фон се засилват опасенията в Молдова - малка бивша съветска република, граничеща с Украйна, за възможна руска заплаха за собствената ѝ независимост. По-рано този месец нейният проевропейски президент Мая Санду обвини Москва в заговор за сваляне на правителството на Молдова.

Вчера Русия обвини Киев, че планира да нахлуе в Приднестровието, което граничи с Украйна. Предимно рускоезичната територия се откъсна от контрола на Молдова през 1990 г., година преди разпадането на Съветския съюз.

Захарова настоява, че Русия не е заплаха за Молдова

Захарова настоява, че Русия не е заплаха за Молдова

За Захарова руската заплаха е мит

"Предупреждаваме Съединените щати, страните членки на НАТО и техните украински подопечни да не предприемат още една безразсъдна стъпка", настоя днес руското външно министерство.

"Всяко действие, което застрашава тяхната сигурност (на руските миротворци - б.р.), ще се счита, съгласно международното право, за нападение срещу Руската федерация", допълват от ведомството.

От своя страна Министерството на отбраната на Молдова отхвърли твърденията на Русия за струпване на украински войски.

"В момента няма пряка заплаха за военната сигурност на държавата. Ако бъдат установени възможни заплахи за сигурността на страната, министерството незабавно ще информира обществеността", посочиха от молдовското ведомство.

Украйна изброи четирите стъпки на Русия за дестабилизация на Молдова и Румъния

Украйна изброи четирите стъпки на Русия за дестабилизация на Молдова и Румъния

Москва планирала да завладее много страни в Източна Европа

"Разпространяваната невярна информация има за цел да предизвика паника и объркване сред населението по двата бряга на река Днестър. Призоваваме гражданите да запазят спокойствие и да се информират само от официални източници", допълниха те.

До момента Киев не е отговорил на последните твърдения на Русия за струпване на украински войски край Приднестровието.

Миналата седмица обаче украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е "очевидно", че страната му не е последната държава в полезрението на Москва и Кремъл обмисля начини да "задуши" Молдова.

Путин отмени указ, подкрепящ суверенитета на Молдова в конфликта в Приднестровието

Путин отмени указ, подкрепящ суверенитета на Молдова в конфликта в Приднестровието

Решението е взето за "осигуряване на националните интереси на Русия